Smatra da su mu nanijeli štetu

Dodik podnio krivične prijave protiv Turković i Alkalaja, a evo i zbog čega

Front08.04.22, 16:14h

Dodik podnio krivične prijave protiv Turković i Alkalaja, a evo i zbog čega
Ovakvim postupkom su nanijeli štetu i time povrijedili prava članova Predsjedništva BiH, kao i pravo člana Predsjedništva BiH iz RS-a da ostvaruje svoja prava iz nadležnosti kako je to pripsano članom V 3 a Ustava BiH čime su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz Člana 220 Krivičnog zakona BiH

 

 

 

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je krivičnu prijavu protiv ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i ambasadora BiH u UN-u Svena Alkalaja, saznaje Srna, a prenosi Oslobođenje.

 

Dodik je krivičnu prijavu podnio zbog postojanja osnova sumnje da su Turković i Alkalaj zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja u namjeri da drugom nanesu štetu i teže povrede prava drugog tako što su postupali protivno Ustavu koji predviđa da je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje spoljne politike.

 

Prema saznanjima Srne, u krivičnoj prijavi je navedeno da je Turković jučer samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH dala nalog Alkalaju da na sjednici Generalne skupštine UN-a podrži inicijativu za suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća za ljudska prava UN.

 

Zloupotrebom položaja i ovlaštenja nanesena je šteta i drugom, u ovom slučaju Republici Srpskoj jer je usljed nezakonitog djelovanja Turković i Alkalaja Republika RS spriječena da u konkretnom slučaju učestvuje putem svog predstavnika koji se bira sa teritorije RS-a u raspravljanju i odlučivanju o ovom važnom i konkretnom pitanju vanjske politike.

 

Ovakvim postupkom su nanijeli štetu i time povrijedili prava članova Predsjedništva BiH, kao i pravo člana Predsjedništva BiH iz RS-a da ostvaruje svoja prava iz nadležnosti kako je to pripsano članom V 3 a Ustava BiH čime su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz Člana 220 Krivičnog zakona BiH.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još