Nermin Šehović nakon što je iznio jezive detalje

'Svjedoci u predmetu Memić izloženi su nečemu čemu nisu ni u jednom drugom slučaju. Posebno je sporan prigovor advokata'

Hronika06.04.22, 14:43h

'Svjedoci u predmetu Memić izloženi su nečemu čemu nisu ni u jednom drugom slučaju. Posebno je sporan prigovor advokata'
Ovo je postupak sa najvećim brojem zaštićenih svjedoka. Ja je neću tražiti, ne bojim se ničega. Ako mogu dati doprinos da se rasvijetli, u bilo kojem predmetu, ja neću stati – pa tako neću ni u ovom, rekao je Šehović

 

 

 

Nermin Šehović, policajac Federalne uprave policije, a koji je bio i član Ad-hoc komisije Skupštine KS koja je istraživala slučaj stradanja Dženana Memića, svjedočio je u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu “Zijad Mutap i drugi” prošle sedmice.

 

“I danas, a i bilo kada, stojim iza svake riječi iznesene u sudnici. Svjedočio sam istinu građanima pred sudom i na toj sam strani oduvijek i zauvijek. Slobodno objavite cijeli snimak mog svjedočenja, ja se ne bojim i neću nikakvu zaštitu”, naveo je Šehović.

 

Podsjetimo, na prethodnom ročištu Šehović je iznio jezive detalje o dešavanjima na dan stradanja Dženana Memića, odnosno detalje do kojih je došao tokom istrage u okviru Ad hoc komisije koju je formirala Skupština KS.

 

Na upite brojnih zašto njegovog cijelog svjedočenja nema u javnosti ne može odgovoriti, kako kaže, ni njemu nije jasno.

 

“Advokat napravio presedan, i to će se vući kroz cijeli slučaj”

 

Šehović je danas komentarisao i raniji prigovor advokata odbrane Ermina Gačanovića, tokom prethodnog ročišta, a koji je, po njemu, posebno sporan.

 

“Neka prigovaraju, za to su plaćeni od optuženih. Koji prigovori? Kada oni (advokati) prigovaraju i na pitanja svjedoku koje mu upute članovi Sudskog vijeća? Ovo nema nigdje u svijetu, niti sam čuo da se desilo, niti će se desiti, elementarno nepoznavanje procesa i nepoštivanje suda”, rekao je Šehović.

 

Podsjećamo, advokat Gačanovic se burno protivio i prigovarao članici Sudskog vijeća, sutkinji Begović da ista postavi pitanja svjedoku Šehoviću, u vezi čega je sutkinja Begović tražila procesnu zaštitu od sudije Perića, predsjednika vijeća ili u protivnom neće aktivno učestvovati u postupku i postavljati pitanja.

 

U razgovoru za N1 Šehović ističe je ovakav postupak Gačanovića presedan kojem nikada prije u pravnoj karijeri nije svjedočio.

 

“Gačanović je napravio presedan da on pregovara o pitanjima koja meni postavljaju članovi Sudskog vijeća. To je jako bitna stvar, jer će se vući kroz cijeli postupak. Svjedoci su ovdje izloženi stvarima kojim niti u jednom drugom postupku nisu. Ja sam po zanimanju pravnik, specijalista krivičnog prava i doktor civilnog prava i nisam čuo, ni u teoriji, ni u praksi, da advokat prigovara sudijama kada pitaju nekog. Ja sam se tu borio sat i pol, ali pitam se kako je drugim ljudima koji nisu vješti u nekim stvarima, i čemu su sve izloženi. Zato traže zaštitu, ovo je postupak sa najvećim brojem zaštićenih svjedoka. Ja je neću tražiti, ne bojim se ničega. Ako mogu dati doprinos da se rasvijetli, u bilo kojem predmetu, ja neću stati – pa tako neću ni u ovom”, zaključio je Šehović.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 65

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još