Obraćanje ukrajinskog predsjednika

Zelenski Vijeću sigurnosti UN-a: Rusi su civile ubijali iz užitka, bacali ih u bunare, silovali žene pred djecom, spaljivali tijela

Front05.04.22, 20:06h

Zelenski Vijeću sigurnosti UN-a: Rusi su civile ubijali iz užitka, bacali ih u bunare, silovali žene pred djecom, spaljivali tijela
Obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a preko prevodilaca, rekao je da u gradu Buča "nema nijednog zločina koji Rusi nisu počinili"

 

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Zelenski je Vijeću sigurnosti UN-a rekao da im se obraća uime žrtava Rusije, prenosi BBC.

 

Obraćajući se vijeću prvi put otkako je Rusija napala Ukrajinu, on kaže da su ruske trupe ubijale civile i silovali žene.

 

Komentari Zelenskog su uslijedili nakon njegove posjete gradu Buči u ponedjeljak, gdje su viđena tijela mrtvih ukrajinskih civila.

 

U svom govoru je optužio Rusiju da je počinila genocid. Potom je Zelenski nastavio nabrajati zločine za koje je rekao da su ih počinile ruske snage tokom invazije na njegovu zemlju.

 

Obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a preko prevodilaca, rekao je da u gradu Buča "nema nijednog zločina koji Rusi nisu počinili".

 

On tvrdi da su ljudi streljani na ulici, u svojim kućama, bacani u bunare, da su bili zgaženi tenkovima i ostavljeni nasred puta "samo jer je to pričinjavalo zadovoljstvo ruskim vojnicima".

 

Ponovio je svoju tvrdnju da su akcije Rusa umnogome nalik na akcije terorističke grupe 'Islamska država' i da propaganda predsjednika Putina nastoji da "izveze vlastitu mržnju u druge zemlje izvan Ukrajine".

 

- Ruska vojska je tražila i namjerno ubijala svakoga ko je služio našoj zemlji - rekao je on, dok ga je putem video zida posmatrao ruski ambasador u UN-u.

 

- Ubili su cijele porodice, odrasle ljude i djecu, a tijela su pokušali spaliti - dodao je Zelenski.

 

Katalog horora koje je Zelenski nabrojao uključuje prerezana grla, odsječene udove i žene silovane pred njihovom djecom.

 

U obraćanju je dodao da nema neke velike razlike između ponašanja ruskih trupa i akcija terorista, osim što je Rusija članica Vijeća sigurnosti UN-a.

 

Predsjednik Zelenski ponovo je iznio zahtjev da se Rusija suoči s odgovornošću za zločine, rekavši da bi trebalo da bude izvedena pred međunarodni tribunal sličan onom održanom u Nirnbergu poslije Drugog svjetskog rata.

 

- Masakr u Buči samo je jedan primjer mnogih zvjerstava koje je Rusija počinila u posljednjih 40 dana - rekao je Zelenski.

 

Svijet tek treba da sazna punu istinu, dodaje on, dok ruska vojska otvoreno pljačka sela koja su zauzeli.

 

Zelenski također dovodi u pitanje ulogu Rusije u UN-u, rekavši da invazija "potkopava" cjelokupnu arhitekturu globalne sigurnosti.

 

Pozvao je Vijeće sigurnosti da Rusija, kao stalna članica ovog tijela, konačno bude izbačena.

 

On kaže da ako Vijeće ne može pronaći način da zaustavi ruske akcije u Ukrajini, ono bi trebalo da "raspusti samo sebe, jer to dokazuje da ne možete učiniti ništa drugo osim voditi razgovore".

 

Nakon nekih tehničkih poteškoća, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski okazao je Vijeću sigurnosti UN-a video snimak iz Ukrajine.

 

Snimak je trajao oko minut i prikazivao je sliku za slikom mrtvih Ukrajinaca, uključujući neka spaljena i unakažena tijela.

 

Nedugo nakon Zelenskog, Vijeću sigurnosti se obratio i ruski predstavnik, Vasilij Nebenzija.

 

Ponovio je tvrdnje Rusije da ukrajinsku vlast - na čelu s predsjednikom Zelenskim, koji je Židov - vode nacisti.

 

Nebenzija je odbacio optužbe za ratne zločine ruskih trupa u Buči, tvrdeći da postoje "flagrantne nedosljednosti u događajima koje pokazuju ukrajinski i zapadni mediji".

 

Tvrdi da leševi koje su novinari pronašli u ukrajinskom gradu nisu bili tu odmah nakon povlačenja ruskih snaga, dodajući da je to "potvrđeno putem nekoliko video snimaka".

 

Nebenzija je još dodao da "leševi ni na koji način ne izgledaju kao da su tu na ulici tri ili četiri dana."

 

Međutim, čini se da satelitski snimci koje je potvrdio BBC prikazuju tijela na cesti u Buči skoro dvije sedmice prije nego što su Rusi napustili grad.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još