Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorava

'Ruske snage ostavljaju za sobom potpunu katastrofu. Miniraju kompletnu teritoriju, kuće, čak i tijela poginulih'

Front02.04.22, 11:12h

'Ruske snage ostavljaju za sobom potpunu katastrofu. Miniraju kompletnu teritoriju, kuće, čak i tijela poginulih'
Zelenski je upozorio na teške bitke koje očekuju Ukrajinu, dok Rusi razmiještaju vojnike na istoku zemlje

 

 

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da ruske snage ostavljaju za sobom “potpunu katastrofu” dok se povlače sa sjevera, uključujući i mjesta u neposrednoj blizini Kijeva. Upozorio  je građane da budu oprezni s obzirom na nova ruska granatiranja i podmetnute nagazne mine.

 

- Oni miniraju kompletnu teritoriju, oni miniraju kuće, miniraju opremu, čak i tijela ljudi koji su poginuli - izjavio je on u obraćanju u noći s petka na subotu.

 

Zatražio je od građana sa sačekaju s nastavkom normalnog života dok ne budu potpuno uvjereni da je teren očišćen od mina i da je opasnost od granatiranja prošla.

 

Zelenski je upozorio na teške bitke koje očekuju Ukrajinu, dok Rusi razmiještaju vojnike na istoku zemlje.

 

Zelenski je saopćio da je razgovarao u petak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, telefonom, i s predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom, tokom njene posjete Kijevu.

 

- Evropa nema pravo da bude tiha prema onome što se dešava u našem Mariupolju. Cijeli svijet trebao bi odgovoriti na tu humanitarnu katastrofu – kazao je.

 

Zelenski je saopćio da je 3.071 osoba napustila Mariupolj u petak, prenosi AP.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još