Obrušio se dio jame

Tragedija: Osam rudara poginulo, 20 povrijeđeno u rudniku 'Soko' na jugoistoku Srbije

Hronika01.04.22, 11:02h

Tragedija: Osam rudara poginulo, 20 povrijeđeno u rudniku 'Soko' na jugoistoku Srbije
U smjeni je bilo 49 rudara, a nekoliko ih je ostalo zarobljeno poslije urušavanja jame

 

 

 

Osam rudara je poginulo, a dvadesetak ih je ozlijeđeno kada se u rudniku ugljena "Soko" kod Sokobanje na jugoistoku Srbije u petak rano ujutro obrušio dio jame, javili su beogradski mediji.

 

Direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodoljub Živadinović izjavio je za Radio-televiziju Srbije da je "nesreća velika" i potvrdio da je, prema dosadašnjim informacijama, osam rudara poginulo, a oko 20 ih uglavnom lakše ozlijeđeno.

 

"Više okolnih zdravstvenih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli, neke ljude prevozimo u bolnicu u Aleksinac. Za sada imamo dovoljno kapaciteta", rekao je Živadinović, navodeći da je većina rudara iz tog grada i okolice.

 

U smjeni je bilo 49 rudara, a nekoliko ih je ostalo zarobljeno poslije urušavanja jame.

 

Direktor Opće bolnice u Aleksincu Goran Vidić rekao je da su angažirane četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac, te liječničke ekipe iz Zaječara i Knjaževca.

 

U aleksinačkoj bolnici zbrinuto je 18 ozlijeđenih rudara, od kojih 15 s lakšim ozljedama, dvojica s ozljedama lakta, a jedan s prijelomom pet rebara, ali je i on izvan životne opasnosti.

 

"Teška je situacija ovdje, tu je i rodbina, ljudi su uznemireni... Nama, nažalost, nije prva nesreća. Aleksinac i okolica su poznati po tome... to se sada ponovilo", rekao je Vidić za RTS.

 

Uzrok nesreće za sada nije poznat, a pojedini beogradski mediji neslužbeno pišu da je urušavanje jame izazvala eksplozija metana, rudničkog plina koji je čest uzročnik nesreća u podzemnim ugljenokopima.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!