Nakon akcije SIPA-e

MUP KS: Nije tačno da smo odbili učestvovati u akciji 'Posrednik', nismo blagovremeno obaviješteni

Hronika30.03.22, 15:12h

MUP KS: Nije tačno da smo odbili učestvovati u akciji 'Posrednik', nismo blagovremeno obaviješteni
U medijima se, naime, pojavila informacija kako je MUP KS odbio dati na raspolaganje krim-tehničare i patrole za osiguravanje mjesta koja se pretresaju na području KS

 

 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo demantirali su navode da je policija Kantona Sarajevo odbila učestvovati u akciji "Posrednik" koju od jutros provode pripadnici SIPA-e.

 

U medijima se, naime, pojavila informacija kako je MUP KS odbio dati na raspolaganje krim-tehničare i patrole za osiguravanje mjesta koja se pretresaju na području KS.

 

- U konkretnom slučaju radilo se o neblagovremenom zahtjevu Državne agencije za istrage i zaštitu, jer je potrebno isti dostaviti najkasnije 24 sata prije planiranih aktivnosti, kako bi se osiguralo neophodno prisustvo traženih policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, imajući u vidu svakodnevne aktivnosti koje Uprava policije provodi shodno svojoj nadležnosti, kao i enormnu podkapacitiranost u pogledu ljudskih resursa - kazao je glasnogovornik Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

 

Naglasio je da su u sklopu ove akcije od Uprave policije MUP-a KS osigurane prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode u ovoj akciji, a shodno ukazanoj potrebi i zahtjevu SIPA-e.

 

Iz MUP-a naglašavaju da je "saradnja Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na izuzetno visokom nivou, da se ona odvija skoro svakodnevno, te će se nastaviti i u budućnosti, bez obzira na pokušaje pojedinaca i pojedinih medija da iznošenjem u javnost netačnih i neutemeljenih informacija, izazovu utisak javnosti u suprotno".

 

- Očigledno je da se u konkretnom slučaju radilo o određenom previdu u pogledu blagovremenog dostavljanja zahtjeva od strane kolega iz navedene agencije, a što im je ranije u više navrata naglašavano - naveli su iz MUP-a KS.

 

Podsjetimo, pripadnici SIPA-e su danas u sklopu operativne akcije "Posrednik" na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Visokog i Breze započeli pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari, na više lokacija.

 

Iz SIPA-e je rečeno da se pretresi se obavljaju s ciljem dokumentovanja krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, primanje dara ili drugih oblika koristi, davanje dara ili drugih oblika koristi, davanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem, krivotvorenje isprave, sprečavanje dokazivanja, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, davanje lažnog iskaza i krivotvorenje službene isprave.

 

Akcija se obavlja po nalozima Općinskog suda u Sarajevu, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, Federalne uprave policije, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Srednjobosanskog kantona i Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

 

Nezvanično, akcijom je, između ostalog, obuhvaćeno i izdavanje lažnih covid-potvrda.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!