to je taj 'tajni' sastojak

Potvrdilo 70.000 parova: Ovako izgledaju veze u kojima je seks dobar - da li ste i vi među njima?

DEPO PLUS26.03.22, 12:05h

 Potvrdilo 70.000 parova: Ovako izgledaju veze u kojima je seks dobar - da li ste i vi među njima?
U intervjuu za “Psychology Today” John i Julie pričali su o tome kako parovi u dugim vezama mogu raditi na poboljšanju svog seksualnog života

 

 

 


Američki psiholog i terapeut John Gottman cijelu karijeru posvetio je istraživanju bračnih odnosa. Gottman je više od 30 godina u braku s psihologinjom Julie Schwartz Gottman s kojom je osnovao institut za pomoć parovima.

 

U intervjuu za “Psychology Today” John i Julie pričali su o tome kako parovi u dugim vezama mogu raditi na poboljšanju svog seksualnog života.

 

Tom prilikom John je otkrio i navike parova koji imaju odličan seksualni život.

 

– Jedna stvar me impresionirala prilikom analiziranja toga što je potrebno za sjajan seksualni život, kako se romansa i strast održavaju na životu u vezi te kako se njeguje seksualna želja. U knjizi The Normal Bar predstavljeno je istraživanje provedeno na 70.000 parova u 24 zemlje širom svijeta. Iz nje sam uspio izdvojiti navike parova s dobrim seksualnim životom i u pitanju su vrlo jednostavne stvari.

 

– Svaki dan govore si da se vole i uistinu to misle. Poljubit će jedno drugo strastveno bez ikakvog povoda. Međusobno si daju komplimente. Jedno drugome daju pripremaju romantična iznenađenja. Izlaze na spojeve. Često se maze. Izražavaju nježnost i u javnosti. Ovo nije znanstvena fantastika. Tajna dobre seksualne veze je u tome da doslovno ostanete u fizičkom doticaju jedno s drugim.

 

Julie je napomenula kako su parovi često pod pritiskom jer imaju kriva očekivanja od seksualnog odnosa.

 

– Ljudi misle da seks mora biti savršen i izgledati holivudski. Oko vas mora frcati vatromet dok na nebu, ispod mjeseca, sjaje zvijezde. To jednostavno nije realistično. Seks mora biti samo ono što vi želite da bude. Ne mora uvijek biti ni savršen ni romantičan. Ta spoznaja parovima daje slobodu da budu ekspresivni i kreativniji u krevetu, zaključila je.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!