VIDEO/ Saslušana četiri svjedoka

Zašto je tužiteljica rekla da u slučaju Memić 'svi lažu', šta su za Dupovca rekle kolege i bivši komesar Halilović

Hronika24.03.22, 14:51h

Zašto je tužiteljica rekla da u slučaju Memić 'svi lažu', šta su za Dupovca rekle kolege i bivši komesar Halilović
Odgovarajući na pitanja Hasan Dupovca, Halilović je potvrdio da je svu poštu koju je slao Dupovac prvo pregledao on, zatim njegov komandir koji ju je parafirao, a zatim se dostavljala svjedoku

 

 

 

Saslušanjem još četiri svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu Dženan Memić

 

Prvi se na klupi za svjedoke pojavio Edin Arapović, prijatelj stradalog Dženana Memića, koji je, kako je to danas ispričao u sudnici posljednji imao kontakt telefonom sa Dženanom u noći njegovog stradanja, "oko sat, sat i po prije nego što se to desilo".

 

On je kazao da se sa Dženanom tog dana čuo nekoliko puta, jer mu je on pomagao s pripremama za vjenčanje, te da ga je on pozvao oko 21.30 sati, da je razgovor trajao kratko i da mu je rekao da je krenuo da izađe. Ujutro ga je, kaže, pozvao rođak i kazao mu da se nešto desilo nekom od Memića, Dženanu ili Ajdinu, te da taj dan nije otišao na posao već je otišao do Muriza da vidi šta može pomoći.

 

"Tužilac je 'pobjegao' od Muriza"

 

Kazao je da prvih dana nije išao u bolnicu, ali da je posjetio Dženana kad je izašao iz intenzivne njege. Kazao je da su ga pregledali i da nije imao nikakve povrede, osim povredu glave i ogrebotine na ruci. Ispričao je i da je on bio sa Murizom Memićem u Tužilaštvu KS, gdje ih je trebao primiti tužilac Meris Ćato. Kako je ispričao, portir im je rekao da sačekaju, da bi im nakon pet ili šest minuta rekao da je tužilac na bolovanju. On je tada, kako je dalje naveo, otišao do osobe u Tužilaštvu koju nije imenovao i kojoj je rekao kojim povodom je tu, da bi mu ta osoba kazala: "Ali on nije na bolovanju".

 

- Nakon možda pet minuta toj osobi je zazvonio telefon i tužilac je obavijestio da je na bolovanju. Sišao sam do Muriza i rekao sam mu da je tužilac "pobjegao" od njega - ispričao je.

 

Svjedok je kazao da nikad u Tužilaštvu KS nije formalno saslušan, ali da je imao jedan neformalan sastanak sa tada postupajućom tužiteljicom Ivanom Petković, sa kojom se našao uz posredovanje zajedničkog prijatelja. On joj je prenio sumnje porodice, a ona je, kako je kazao, žustro reagirala, kazavši da "u ovom predmetu svi lažu i nešto kriju, pa i porodica". Kazao je da ga je pitala za neke osobe, uključujući i Mirzu Ploskića.

 

Odgovarajući na pitanja branioca optuženog Hasana Dupovca advokata Ermina Gačanovića, svjedok je potvrdio da se određenog datuma u nekom restoranu u Rakovici sastao sa Nerminom Šehovićem (predsjedavajući ad hoc tijela za slučaj Dženan Memić), Asadom Fočom i Alijom Jašarevićem. Upitan zbog čega su se satali kazao je da je "pozvan da posjete određenu osobu koja bi mogla imati određena saznanja u odnosu na vođenje istrage u ovom predmetu".

 

Advokat Josipa Barića, Kadrija Kolić, u cijelosti je prigovorio iskazu ovog svjedoka, kazavši kako je irelevantan. Druge odbrane nisu imale pitanja.

 

Drugi svjedok, penzionisani pripadnik MUP-a KS Nermin Halilović u kritično vrijeme bio je pomoćnik komandira PS Ilidža. Kazao je da ga je kritične večeri dok je bio u obilasku negdje u centru Ilidže, pozvao šef smjene i upoznao ga da se desila saobraćajna nesreća u Velikoj aleji i da je potrebno da sa kolegom kaletom ode na mjesto događaja.

 

Kada su stigli, kako je kazao, zatekli su dva policajca, koji su im rekli šta se desilo i da je povrijeđene odvezla Hitna pomoć. Kazao je da su se zadržali dvije, tri minute, te da su se morali vratiti u stanicu. rekao je da u to vrijeme "nažalost, nismo imali ovoliko vozila" i on je, kako je ispričao uzeo svoje privatno vozilo i vratio se na mjesto događaja. Usput je, kako je kazao, s obzirom na to da je vrijeme bilo "hoće kiša, neće kiša" svratio do neke prodavnice u blizini policijske stanice i povezao nekoliko paketa i najlona u slučaju da bude trebalo zaštititi tragove, jer su, kako je kazao, imali informaciju da je jedna osoba teško stradala.

 

Kazao je da je po njegovom drugom dolasku već bila stigla uviđajna ekipa od nekih pet, šest ljudi i tužilac, kojem se predstavio i rekao da je donio spomenute pakete. Rekao je da je bio na mjestu događaja do kraja uviđaja, koji je trajao do iza ponoći. Rekao je također i da nije pala kiša, te da su spomenute pakete nakon završetka uviđaja bacili u smeće.

 

Odbrane za ovog svjedoka nisu imale pitanja.

 

Predmet proslijeđen krim-policiji

 

Treći svjedok, Vahid Bakija u kritično vrijeme bio je komandir Jedinice za saobraćaj MUP-a KS. Kako je kazao, jedinica je tada bila sastavljena od Odsjeka za saobraćajne istrage čiji šef je bio Hasan Dupovac i odsjeka za videonadzor na čijem čelu je bio Mirza Hadžiabdić.

 

Rekao je da ga je telefonom kontaktirao rukovodilac smjene u jedinici za saobraćaj koji mu je prenio da se desila nesreća u Velikoj aleji i da ima teško povrijeđenih, kao i da je uviđaj pri kraju i da njime rukovodi tužilac.

 

Rekao je kako zna da se intenzivno radilo i da se spominjao "renault clio". Na upit tužioca Ćazima Hasanspahića, kazao je da ga je o postojanju tog vozila obavijestio Hasan Dupovac i da mu je kazao da će se auto prebaciti u jedinicu i vještačiti. Također je kazao da se spominjala osoba sa prezimenom Ploskić. Kazao je da kada je on prebačen na Ilidžu da radi u augustu 2017. godine vozilo ostalo u hangaru, kao i da je on jednom pitao šta čeka to vozilo i da mu je rečeno da je rađeno neko vještačenje. Nije znao na koji način je pribavljen "renault clio".

 

Svjedok je kazao da ga je Dupovac jednom prilikom pozvao i rekao mu da bi se moglo raditi o ubistvu, te da mu je on rekao da treba obavijestiti Sektor krim-policije. Dupovac mu je rekao da ih je uključio tužilac. Također je kazao da je kompletan predmet proslijeđen krim-policiji, te da je to bilo "možda nakon što je 10-ak dana bio kod njih".

 

Dupovac je pitao svjedoka da li sve predmete koji izlaze iz odsjeka prvo parafira on, zatim svjedok, a potom i tadašnji načelnik uniformisane policije Mevludin Halilović, na što je svjedok odgovorio potvrdno.

 

Dupovac ga je pitao da li bi on dozvolio da on počini neku nepravilnost i ne reaguje, na što je svjedok kazao:

 

- Što se tiče vašeg rada, znam da ste bili predni poslu. Ja nisam ni uočio nepravilnosti, niti sam koga o tome obavještavao. Sve su to bile radnje koje su se poduzimale čisto da se eliminiše nešto. Sve je to u opisu poslova - rekao je svjedok.

 

Advokat Kadrija Kolić pitao je svjedoka da li policajac koji dođe na mjesto događaja mora napraviti službene zabilješke sve što sazna, čak iako se radi o potpuno različitim informacijama, na što je svjedok odgovorio potvrdno.

 

Kao četvrti na klupi za svjedoke danas se pojavio nekadašnji komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović. On je u vrijeme kada je stradao Dženan Memić bio načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS.

 

O događaju je, kako je kazao, upoznat na dan kada je Dženan preminuo. O tome ga je obavijestio komandir Jedinice za saobraćaj Vahid Bakija, na kolegiju ili telefonom. On mu je tada kazao da će se u istragu uključiti Sektor krim-policije, kojom je rukovodio Džafer Hrvat. Do tada je na istrazi radio Odsjek za saobraćajne istrage kojim je rukovodio Hasan Dupovac. Kazao je da je nakon toga Sektor uniformisane policije "čak potpuno bio isključen iz te istrage".

 

- Možda sam u korespodenciji određene akte slao koji su išli prema Tužilaštvu, Sudu i drugim institucijama - kazao je Halilović, dodavši da "za jedan zna sto posto da je išao".

 

Drugi put kad je došao u dodir s ovim predmetom je bio kada ga je pozvao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić. Na tom sastanku, kako je kazao, on je mijenjao tadašnjeg komesara Vahida Ćosića, koji je bio na odmoru ili bolovanju, a prisustvoivali su još i Mustafa Bešić, Jusuf Zornić i Nermin Šehović, koji su bilo članovi ad hoc tijela i tada je upoznat da će ad hoc tijelo ispitivati načon postupanja u predmetu Dženan Memić.

 

U međuvremenu se, kako je dalje ispričao, vratio Ćosić i "tada je došlo do problema s dostavljanjem dokumentacije ad hoc tijelu". Kazao je da je održan sastanak kojem su prisustvovali on, Ćosić, Džafer Hrvat, Mustafa Bešić, izvjesna Lejla kao stručni savjetnik za pravna pitanja i Dupovac i na tom sastanku su, kako je naveo, bila različita tumačenja da li smiju ili ne dostaviti dokumente ad hoc komisiji, s obzirom na to da je istraga bila u toku.

 

- Hasan (Dupovac, op.a.) je bio za to da im se sve dostavi, a drugi su bili protiv, govorili su da je to vlasništvo Tužilaštva - kazao je Halilović.

 

Odgovarajući na pitanja Hasan Dupovca, Halilović je potvrdio da je svu poštu koju je slao Dupovac prvo pregledao on, zatim njegov komandir koji ju je parafirao, a zatim se dostavljala svjedoku.

 

Dupovac rekao da se sve pošalje ad hoc tijelu

 

Na pitanje da li se sjeća da li je vršena neka analiza postupanja policajaca u ovom slučaju, Halilović je kazao:

 

- Krajem jula ili početkom augusta 2018. godine, nakon prvostepene presude Kantonalnog suda prozvan sam u negativnom kontekstu u smislu zašto ne rasvijetlimo taj slučaj. Ja sam se tada obratio predsjedniku Komisije za sigurnost koji je tada rekao da to nije moguće zato što je predmet "živ" i da jedino što može da se uradi je da se od načelnika krim-policije i jedinice za profesionalne standarde traži da se izvrši analiza postupanja u predmetu. Ja sam to i zatražio od Milorada Bašića i Himze Selimovića i dobio njihova izjašnjenja. Sektor krim-policije je naveo da su izvršili uvid i nisu uočili propuste koji bi utjecali na predmet, a ovi drugi su naveli da je sve provedeno u skladu sa propisima - kazao je Halilović.

 

Dodao je da je kada je došao izvješaj ad hoc komisije provedena unutrašnja istraga protiv sedam ili osam pripadnika MUP-a KS, među kojima su bili Hasan Dupovac, Josip Barić, Elmedin Konaković, Suljo Klino... te da je to završeno do maja i dostavljeno Nezavisnom odboru za izbor policijskog komesara i Odboru za žalbe građana, koji je u međuvremenu formiran.

 

Halilović, koji je dužnost vršioca dužnosti komesara preuzeo u novembru 2016. godine, a za komesara je postavljen 2017., odgovarajući dalje na pitanja kazao je da nije imao pritisaka u vezi s ovim predmetom sve do 2018. godine kada je imao pritisak direktno od Nezavisnog odbora, koji je čak u negovoj ocjeni tada naveo ovaj slučaj.

 

Kazao je i da je imao saznanja o nezakonitim postupanjima sigurno ne bi ostalo na tome da on to ne prijavi.

 

Sudija Branko Perić pitao je Halilovića da objasni kako su moguće te uvjetno rečene "paralelne istrage" koje rade različiti odsjeci, a Halilović je kao ilustraciju naveo primjer kada je pronađeno tijelo određene osobe za koju se sumnjalo da je udarilo auto, te da je istragu započela saobraćajna policija, ali da je, nakon angažovanja vještaka sudske medicine utvrđeno da se radi o ubistvu, a da je tijelo potom pregaženo vozilom i onda je istragu vodio Odsjek za krvne i seksualne delikte.

 

Tužilac Ćazim Hasanspahić za sljedeće ročište najavio je još šest svjedoka, među kojima je i autor izvještaja ad hoc tijela Nermin Šehović.

 

Sudija Perić je tada pitao tužioca šta namjerava dokazivati pozivanjem ovih svjedoka, odnosno na koje okolnosti će svjedočiti.

 

Pitao je tužioca koje odlučne činjenice iz optužnice su mu potvrdili današnji svjedoci, kazavši da on to "prosto ne zna".

 

"Rad ad hoc tijela je ometanje istrage"

 

- Svako razuman ko ovo prati vidi da od nekih svjedoka nismo dobili ništa. Dajte da počnemo ovo raščišćavati od najodgovornijih, od ljudi koji su upravljali ovim postupcima, kao što je glavni tužilac u ovom predmetu, nemojte da saslušavamo ljude iz političkih odbora - kazao je Perić, zamolivši još jednom Hasanspahića da pokuša reducirati broj svjedoka koji svjedoče o istim činjenicama i okolnostima. Perić je kazao da to ipak dozvoljava jer se radi o vrlo ozbiljnom predmetu.

 

Advokat Josipa Barića, Kadrija Kolić, prigovorio je pozivanju svjedoka Nermina Šehovića, kazavši kako je "rad ad hoc tijela školski primjer ometanja istrage".

 

- On će svjedočiti kako je radilo određeno političko tijelo, a znamo da čak ni policijski izvještaji nisu dokaz na sudu. To je poražavajuće za pravosudnu zajednicu. Abeceda je da istragu vodi tužilac. Ja vam garantujem da ćete biti šokirani: Šehović se u ovom predmetu pojavljuje i kao svjedok, i kao član ad hoc tijela, čak i kao službeno lice koje saslušava - kazao je Kolić, te dodao da zna da će se zbog iznošenja ovakvog stava vjerovatno "naći na udaru medija".

 

Tražio je da se ovaj svjedok odbije kao nezakonit, a u tome mu se pridružio i branilac Hasana Dupovca Ermin Gačanović.

 

Suđenje će biti nastavljeno sljedeći četvrtak, a osim Šehovića bit će pozvani i svjedoci Mirza Nikšić, Zerina Fejzić, Sandra Zubović, Zehra Šarić i Saliha Tutun.

 

Komentirajući iskaze današnjih svjedoka nakon ročišta Muriz Memić, otac Dženana Memića kazao je da su oni primjer kako "vrana vrani oči ne vadi".

 

Njegov advokat Ifet Feraget, između ostalog je izrazio je čuđenje zašto se predsjedavajući Vijeća Branko Perić u ovako složenom predmetu brine za ekonomičnost postupka.

 

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još