Odbijen zahtjev Predstavničkog doma PSBiH

Zasad još ništa od smanjenja cijena goriva: Dom naroda odbio razmatrati izmjene Zakona o akcizama po hitnom postupku

Biznis Klub24.03.22, 14:19h

Zasad još ništa od smanjenja cijena goriva: Dom naroda odbio razmatrati izmjene Zakona o akcizama po hitnom postupku
Predstavnički dom državnog parlamenta je na posljednjoj sjednici, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona čije bi donošenje, kako navode predlagači, dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru

 

 

 

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije prihvatio zahtjev Predstavničkog doma da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo.

 

Delegati su se potom izjašnjavali i o tome da se predloženi zakon razmatra u skraćenoj zakonodavnoj proceduri, ali taj prijedlog nije imao potrebnu entitetsku većinu delegata iz Republike Srpske pa će se o tome naknadno pokušati usaglasiti Kolegij Doma.

 

Predstavnički dom državnog parlamenta je na posljednjoj sjednici, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona čije bi donošenje, kako navode predlagači, dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru.

 

Predloženi zakon predviđa ukidanje akciza za dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej (kerozin), motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

 

Precizirano je da se odredbe zakona primjenjuju šest mjeseci od dana stupanja na snagu, a po isteku tog roka Vijeće ministara BiH može svojom odlukom produžiti njegovu primjenu za još tri mjeseca.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još