Općinski sud u Sarajevu

Potvrđena optužnica protiv federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović

Hronika23.03.22, 15:34h

Potvrđena optužnica protiv federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović
Kako se navodi u optužnici, prilikom donošenja odluke o izboru kandidata za savjetnike, znajući da kao ministrica ima ovlaštenje da imenuje i razrješava savjetnike, svjesno je propustila da utvrdi da li M.B., A.K., A.T. i G.L. ispunjavaju uvjete za poziciju savjetnika

 

 

 

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović, koja se tereti da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, te im je na taj način pribavila korist u vidu zaposlenja.

 

Prema optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo, Dujmović je od 1. juna 2015. do 1. jula 2016. godine na području Kantona Sarajevo, postupajući u svojstvu službene osobe, kao ministrica kulture i sporta u Vladi Federacije BiH, u namjeri da M.B., A.K., A.T. i G.L. pribavi korist, svjesno iskoristila svoj službeni položaj i postupila protivno pravilima službe.

 

Kako se navodi u optužnici, prilikom donošenja odluke o izboru kandidata za savjetnike, znajući da kao ministrica ima ovlaštenje da imenuje i razrješava savjetnike, svjesno je propustila da utvrdi da li M.B., A.K., A.T. i G.L. ispunjavaju uvjete za poziciju savjetnika. Ona je, nakon obavljenog razgovora s navedenim kandidatima, izdala usmenu instrukciju Odjelu za opće i kadrovske poslove da za iste pripreme rješenja o postavljenju za savjetnike, što su oni i učinili.

 

“Nakon toga je Zora Dujmović potpisala rješenja o postavljenju savjetnika ministra za pomenute osobe, iako isti nisu ispunjavali uvjete za poziciju savjetnika ministra propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta, pa je takvim svjesnim i voljnim postupanjem omogućila pomenutim savjetnicima zasnivanje radnog odnosa, pribavivši im korist kroz zaposlenje”, navodi se u optužnici.

 

Dujmović je optužena zbog krivičnog djela “zloupotreba položaja ili ovlaštenja” po četiri tačke optužnice.

 

Postupajuća tužiteljica predložila je za glavni pretres saslušanje sedam svjedoka i izvođenje 26 materijalnih dokaza.

 

U narednom periodu će se zakazati ročište za izjašnjenje o krivnji pred Općinskim sudom u Sarajevu.

 

(Detektor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!