Odluka Vijeća Evropske unije

Promjena u Briselu: Sve članice EU morat će glasati za uvođenje sankcija rušiteljima BiH

Front22.03.22, 08:32h

Promjena u Briselu: Sve članice EU morat će glasati za uvođenje sankcija rušiteljima BiH
Odluku Vijeća EU na Twitteru je objavio analitičar iz Brisela Toby Vogel, koji smatra da je izmjena načina glasanja ustupak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji nikada neće dati podršku za uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH

 

 

 

Da bi Evropska unija (EU) uvela sankcije pojedincima ili entitetima koji narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine, bit će potrebna jednoglasna odluka svih članica.

 

Naime, Evropsko vijeće jučer je donijelo odluku kojom se produžava okvir za uvođenje restriktivnih mjera do 31. marta 2024. godine.

 

U ovoj odluci se navodi da o snakcijama odlučuje "Vijeće, koje odlučuje jednoglasno na prijedlog države članice ili Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku", što je promjena u odnosu na način glasanja koji je bio uspostavljen ranije, a koji je zatijevao kvalifikovanu većinu, odnosno 15 od 27 članova Vijeća.

 

odluka-vijece-eu

 

Odluku Vijeća EU na Twitteru je objavio analitičar iz Brisela Toby Vogel, koji smatra da je izmjena načina glasanja ustupak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji nikada neće dati podršku za uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 61

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još