Aljoša Čampara stao u odbranu Konakovića

'Samo hrabro i iskreno! Nisu glasovi NiP-a, već glasovi SDA, predali potpunu kontrolu Čoviću i Dodiku'

Front21.03.22, 10:58h

'Samo hrabro i iskreno! Nisu glasovi NiP-a, već glasovi SDA, predali potpunu kontrolu Čoviću i Dodiku'
Naša država može naprijed samo politikom kompromisa koja je zasnovana na realnosti i nikako drugačije

 

 

Član predsjedništva Naroda i Pravde Aljoša Čampara oglasio se na svom Facebook profilu, te oštro osudio napade na Elmedina Konakovića, te kazao da naša Bosna i Hercegovina treba državnika, a ne političara koji će samo u glavi zbrajati glasove.

 

Naglasio je i to da nisu glasovi Naroda i Pravde, već glasovi SDA prepustili potpunu kontrolu nad Domom naroda Čoviću i Dodiku.

 

Objavu Aljoše Čampare prenosimo u cjelosti:

 

Lažni su i zlonamjerni navodi kako Narod i pravda (NiP) nikada nije imao stav vezan za Dom naroda Parlamenta FBiH kao i da se NiP, čiji sam član, nikada nije bavio ovim pitanjima. Dakle, laž! Još na prvoj sjednici Predsjedništva NiP-a iz decembra 2021. godine jedan od zaključaka glasio je:

 

Narod i Pravda u skladu s ranije iznesenim principima za ustavnu i izbornu reformu na državnom nivou, koji podrazumijevaju uklanjanje sistemske diskriminacije u ustavu, preciziranje prava vitalnog interesa naroda, onemogućavanje blokade državnih institucija, jačanje transparentnosti izbornog procesa, određivanju adekvate mjere etničkom i građanskom u ovoj zemlji i osnaživanju građanskog karaktera društva, te odbijanje etničke podjele zemlje, na temelju kojih je ponudila i prijedlog za izbor članova Predsjedništva BiH, opredijeljena je za rješenja na nivou Federacije BiH koja podrazumijevaju:

 

– uvođenje i jačanje građanske komponente (Ostalih) u izvršnoj i predstavničkoj vlasti Federacije BiH kroz omogućavanje biranja Predsjednika i tri potpredsjednika Federacije BiH iz reda konstitutivnih naroda i Ostalih;

 

– izjednačavanje prava i nadležnosti kluba Ostalih u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH s pravima i nadležnostima klubova konstitutivnih naroda;- razmatranje i eventualnu dopunu liste pitanja vitalnih interesa naroda i Ostalih,

 

– preciziranje zakonodavne uloge Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a Domu naroda isključive nadležnosti nad zaštitom vitalnih interesa naroda i Ostalih;- onemogućavanje blokade rada institucija Federacije BiH kroz: definiranje rokova za predlaganje kandidata za funkcije predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, definiranje rokova za imenovanje premijera i ministara u Vladi FBiH, kao i za imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije BiH, te definiranje mehanizma prevencije blokada;

 

Ovu činjenicu ne mogu osporiti ni najostrašćeniji simpatizeri SDA – ključnog koalicionog partnera Dragana Čovića – ma koliko god da se trudili da po ustaljenoj praksi, tj. lažima i podmetanjima, pokušaju građanima BiH skrenuti pažnju s višegodišnjeg političkog braka SDA i HDZ-a BiH.

 

Smatram da građane BiH uopšte ne treba podsjećati ko su krivci za situaciju u kojoj se nalazi BiH. Građani za razliku od SDA ne pate od političke senilnosti. Nisu NiP-ovi glasovi – već glasovi SDA predali u ruke Dragana Čovića i Milorada Dodika potpunu kontrolu Doma naroda Parlamenta BIH.

 

Uprkos ovim činjenicama, isplanirani i sinhronizovani linč armije ostrašćenih intenet ratnika SDA jučer je bio usmjeren na predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića.

 

Na njihovu žalost, nisu uspjeli u lažima, jer pod istim takvim pritiskom napravio je Konaković u samo nekoliko godina stranku koja sada broji već desetine hiljada članova i simpatizera – ljudi koji su svi odreda patriote i kojima stranka nije važnija od Države.

 

Država se, niti gradi, niti brani lažima. Oni što su to radili godinama na takav način od politike su napravili blato, toliko da je sada zabremedet vidjeti političara poput Konakovića koji se bori hrabro, pošteno, iskreno i čestito – istinom. Jer od političkih bajki i populističkih izjava niti gradjanima niti Državi neće biti bolje.

 

Naša država može naprijed samo politikom kompromisa koja je zasnovana na realnosti i nikako drugačije.

 

Hrabre, a ne populističke odluke zahtjevaju ova turbulentna vremena.

 

Državnika, a ne političara koji će samo u glavi zbrajati glasove, treba konačno naša Bosna i Hercegovina.

 

I zato, samo istinom i hrabro, jer istina uvijek pobijedi, a laž nestane - napisao je Čampara.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još