Pridružila se restriktivnim mjerama

Srbija se prvi put uskladila sa sankcijama EU u vezi sa Ukrajinom

Front15.03.22, 20:20h

Srbija se prvi put uskladila sa sankcijama EU u vezi sa Ukrajinom
Kako je portalu EWB potvrđeno iz Evropske službe za spoljne poslove, Srbija se uskladila sa ovom Odlukom zajedno sa Crnom Gorom, Albanijom, Sjevernom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom

 

 

Srbija se po prvi put pridružila restriktivnim mjerama EU povodom situacije u Ukrajini još od izbijanja krize 2014. godine. Kako piše portal European Western Balkans (EWB), Srbija se usaglasila sa Odlukom Savjeta Evropske unije kojom se produžava važenje restriktivnih mjera bivšem predsjedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču, za koga se vjeruje da je ruski državljanin, i vodećim članovima ukrajinskog rukovodstva iz perioda 2010-2014.

 

Ovo se navodi u Deklaraciji visokog predstavnika Evropske unije objavljenoj na stranici Savjeta EU 12. marta 2022 godine. Kako je portalu EWB potvrđeno iz Evropske službe za spoljne poslove, Srbija se uskladila sa ovom Odlukom zajedno sa Crnom Gorom, Albanijom, Sjevernom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom.

 

Kako se navodi u Deklaraciji, ove zemlje postarat će se da njihove nacionalne politike budu usklađene sa Odlukom Savjeta.

 

Sankcije Janukoviču i ostalima su prvi put uvedene u martu 2014. godine Odlukom Savjeta EU, a zatim produžavane svake godine. Kao razlog za uvođenje sankcija navodi se „zloupotreba državnih resursa i kršenje ljudskih prava“ u vrijeme ukrajinske krize 2013-2014. koja je dovela do aneksije Krima i proglašenja nezavisnosti Donbasa i Luganska.

 

Savjet EU je 3. marta 2022. produžio važenje ovih sankcija za godinu dana, do 6. marta 2023. godine.

 

„Ovo je prvi put da se Srbija usklađuje sa sankcijama EU povodom Ukrajine“, potvrđuje za EWB Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC Fonda i koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 30 i 31.

 

Prema podacima ISAC Fonda, EU je od 2014. godine definisala jedinstveni pristup i otpočela primjenu restriktivnih mjera prema Ruskoj Federaciji, odnosno prema povezanim osobama i entitetima koji su označeni kao odgovorni za dešavanja u Ukrajini.

 

Na osnovu Odluke koju je Savjet donio 2014, a sa kojom se Srbija sada usaglasila, zamrzavaju se sva sredstva i ekonomski resursi koji pripadaju osobama navedenim u odluci. Pored Viktora Janukoviča, među ove osobe spadaju, između ostalih, Mikula Azarov, premijer Ukrajine pod Janukovičem, kao i više bivših članova tadašnje vlade.

 

EWB podsjeća da je Viktor Janukovič bio predsjednik Ukrajine od 2010. do 2014. kada je u prevratu zbačen sa vlasti, nakon čega je izbjegao u Rusiju. Dobitnik je Ordena Republike Srbije na lenti za zasluge u razvoju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Ukrajine 2013. godine.

 

(rs.n1info.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još