ZAUSTAVLJEN NA GRANICI

Beogradskom profesoru Milošu Koviću zabranili ulazak u BiH: 'Tražili su da potpišem rješenje, nisu mi dali ni da ga pročitam'

Hronika13.03.22, 09:27h

Beogradskom profesoru Milošu Koviću zabranili ulazak u BiH: 'Tražili su da potpišem rješenje, nisu mi dali ni da ga pročitam'
Pitao sam pripadnike Granične policije u čemu je moja krivica, ko je donio tu odluku i na osnovu kojeg člana i kog zakona, ali odgovor nisam dobio, kazao je Ković

 

 

 

 

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine jučer su na prelazu Vardište zabranili ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću uz obrazloženje da predstavlja prijetnju po sigurnost Bosne i Hercegovine.


Ković je izjavio za Srnu da mu je ulazak u BiH zabranjen oko 16 sati na osnovu rješenja koje je doneseno 28. februara, a koje je odbio da potpiše.


- Od mene je zatraženo da potpišem rješenje o zabrani ulaska u BiH koje nisu dali ni da pročitam. Pitao sam pripadnike Granične policije u čemu je moja krivica, ko je donio tu odluku i na osnovu kojeg člana i kog zakona, ali odgovor nisam dobio, kazao je Ković.


On je rekao da pretpostavlja da je nekome u Sarajevu zasmetala njegova javna riječ i mišljenje, jer ne vidi bilo kakav drugi razlog da se univerzitetskom profesoru zabrani ulazak u Bosnu i Hercegovinu.


Potal Istraga.ba objavio je potom da je odluku o zabrani ulaska Koviću donijela Obavještajno sigurnosna agencija BiH (OSA), koja je procijenila da predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost.


"Ković je godinama u BiH sarađivao sa proruskim udruženjima", navodi Istraga.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 160

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još