SJEĆANJA/ DANAS BI SLAVIO 85 GODINA

Kako je govorio legendarni general Jovan Divjak: 'Da se sada zarati, opet bih, i još jače, branio Sarajevo i BiH!'

Front11.03.22, 22:22h

Kako je govorio legendarni general Jovan Divjak: 'Da se sada zarati, opet bih, i još jače, branio Sarajevo i BiH!'
Mnogi kažu da bi otišli ponovno. Mislim da je one koji su otišli za vrijeme rata sramota kada prođu ovim gradom koji sada živi svoju historijsku kulturu, grad koji nije od jučer. I ne uče svoju djecu da uče balkanske jezike - govorio je Divjak

 

 

 


Bosanski general Jovan Divjak rođen je na današnji dan, 11. marta 1937. godine. Da je živ, jedan od najpopularnijih generala Armije RBiH bi danas slavio 85 godina.

 


General Armije RBiH i utemeljitelj Udruženja "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu" Jovan Divjak, jedan je od velikana naše novije povijesti.


Bosanac, Sarajlija, Evropejac!


Građani Bosne i Hercegovine i danas izražavaju svoje poštovanje velikom generalu koji je utkao svoja velika djela u našu domovinu.


General Divjak je duboko osjećao Bosnu i svakog njezinog čovjeka. Posebno se zalagao za bosanskohercegovačku ideju, ideju Bosne i njezinih vrijednosti.


Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine. Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.


Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva 2019. godine general Jovan Divjak bio je gost Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem na FACE TV gdje ga je Hadžifejzović pitao zašto je Beograđanin Jovan Divjak stao u odbranu Sarajeva, u odbranu nestanka naših vrijednosti pa i u odbranu nestanka jednog naroda.


- To je bila moja profesionalna dužnost. Moj otac je rodom iz Bosanske Krupe. 2/3 svog života pripadam ovom gradu i svemu onome što je dobro, 27 godina sam odgajao generacije i u ni jednom od mojih učenja i predavanja nije bilo ni mržnje niti osvete. Pokušavao sam da ih naučim dobru. Učio sam vojnike u ratu da ne upotrebljavaju prvi oružje već samo u odbrani. Da nikome ne ugroze pravno na život – govorio je general Divjak u emisiji.


Na pitanje da li bi opet napravio isto, Divjak je kazao:


- Još jače bih sada sa iskustvom, kaže, opet branio sebe, svoju porodicu, komšiluk i grad. Mnogi kažu da bi otišli ponovno. Mislim da je one koji su otišli za vrijeme rata sramota kada prođu ovim gradom koji sada živi svoju historijsku kulturu, grad koji nije od jučer. I ne uče svoju djecu da uče balkanske jezike. Ipak, koliko jezika znaš toliko više vrijediš.


Prisjetite se kako je govorio legendarni general Armije RBiH...

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još