Jedinstven stav Zajedničkog kolegija

Čović: Dogovoreno da oba doma Parlamenta BiH upute jasan zahtjev EU za ubrzano pristupanje Uniji

Front09.03.22, 17:35h

Čović: Dogovoreno da oba doma Parlamenta BiH upute jasan zahtjev EU za ubrzano pristupanje Uniji
Predsjedatelj Doma naroda PS BiH vjeruje kako će takvi stavovi Parlamentarne skupštine BiH biti usvojeni i odaslani Europskom parlamentu i Europskoj komisiji

 

 

 

Na sjednici Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zauzeli smo jedinstven stav da preko Zastupničkog i Doma naroda uputimo Europskoj uniji svoje jasne želje, zahtjev za dobivanje kandidacijskog statusa, odnosno ubrzano pristupanje Uniji, izjavio je za Fenu predsjedatelj Doma naroda PS BiH, Dragan Čović.

 

Vjeruje kako će takvi stavovi Parlamentarne skupštine BiH biti usvojeni i odaslani Europskom parlamentu i Europskoj komisiji.

 

-Jasno je zbog čega to radimo, ali želimo da to ne bude personalno, pojedinačno, već institucionalno kroz najviše zakonodavno tijelo BiH. Ne želimo da bilo tko na toj temi kupi političke poene i da nitko nema prostora za špekuliranje kada je u pitanju naš europski put, dodaje Čović.

 

On je potvrdio da će sudjelovati na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta 15. marta u Bruxellesu, gdje će se također raspravljati o BiH.

 

-Vjerujem da ćemo i tu imati sadržajne poruke oko sigurnosnih i političkih prilika u BiH, ali i Izbornog zakona, stvaranju preduvjeta za jednu dugoročniju stabilnost i funkcioniranje institucija BiH, kazao je Čović.

 

Po njegovim riječima, na današnjoj sjednici Zajedničkog kolegija zatraženo je od Vijeća ministara BiH da pokrene ubrzane procedure kako bi što prije bio usvojen Globalni fiskalni okvir i državni proračun za ovu godinu, te zakon o izvršenju proračuna. Čović očekuje da ovi dokumenti vrlo brzo budu u parlamentarnoj proceduri.

 

-Na ovaj način iskazujemo snažnu opredijeljenost da odgovorimo na ekonomske i socijalne izazove koji stoje pred nama i koji će se s globalne razine sigurno transferirati i u BiH. Mi smo posebno izloženi jer kod nas mnoge institucije ne funkcioniraju, poručuje Čović.  

 

U kontekstu zaštite građana od socijalnog udara Čović kaže da treba otvoriti i pitanje PDV-a i trošarina, ali na način da se to ne zloupotrijebi, već da se doista osjeti na maloprodajnim cijenama. Zbog svega što se događa na globalnoj razini za očekivati je, kaže, rast inflacije i troškova života i zato je potrebno imati odgovarajuće mjere na svim razinama vlasti.

 

Očekuje da svi politički subjekti u BiH pokažu maksimalnu odgovornost u narednom razdoblju.

 

-Primarno je da mi kao političari svoj jezik i djelovanje prilagodimo aktualnom političkom trenutku u zemlji i svijetu. Moramo se suzdržati od teških tema, izjava, prozivanja. To je način da sami preuzmemo odgovornost za stabilnost u BiH. Ja mogu u svoje i uime svih kolega iz HNS-a reći da ćemo dati maksimalan doprinos kako ne bismo imali bilo kakav sigurnosni izazov u BiH. Mislim da nam u tome načelno pomažu i prijatelji iz međunarodne zajednice. Nikome normalnom u politici nije do bilo kakvog izazivanja sukoba. Rješenje je u povratku u institucije, u donošenju odluka u ime svih naših žitelja. Zajedničkim djelovanjem možemo odagnati strahove svih onih koji u BiH danas sa strahom prate ono što se događa u Ukrajini, poručio je predsjedatelj Doma naroda PSBiH Dragan Čović.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!