VIDEO/ Premijer 'konkretnih mjera'

Forto čestitao Dan žena pa najavio: U svakoj srednjoj školi u KS od septembra besplatni higijenski ulošci

Front08.03.22, 12:52h

Forto čestitao Dan žena pa najavio: U svakoj srednjoj školi u KS od septembra besplatni higijenski ulošci
U trominutnom obraćanju nabrojao je mjere koje je njegova Vlada poduzela poput porodiljske naknade od 1.000 KM mjesečno, zatim program HPV vakcinacije...

 

 

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, čestitao je Međunarodni dan žena.

 

No, on je odlučio čestitati na malo drugačiji način.

 

Kako je kazao, uvodi novu političku praksu na način da će ubuduće 8. marta saopćavati realizirane i planirane mjere Vlade Kantona Sarajevo.


- Umjesto pukih čestitki, želim uvesti praksu saopćavanja konkretnih mjera koje su poduzete u prethodnoj i koje će biti poduzete u godini ispred nas. Ovo je naša zajednička borba i dok sam ja premijer Kantona Sarajevo obećavam da ćemo biti predvodnici te borbe - naveo je Forto.

 

U trominutnom obraćanju nabrojao je mjere koje je njegova Vlada poduzela poput porodiljske naknade od 1.000 KM mjesečno, zatim program HPV vakcinacije...


- Osim pogleda unazad, želim uvesti praksu tako što ćemo saopćiti šta je ispred nas. S obzirom da znate da sam ja premijer konkretnih mjera i da je ovo Vlada konkretnih mjera, prvo želim saopćiti da smo donijeli odluku da u svakoj srednjoj školi obezbijedimo besplatne higijenske uloške. Ovom mjerom koja će biti realizirana već od septembra, direktno napadamo dva problema u našem društvu: menstrualno siromaštvo, odnosno nemogućnost mnogih djevojčica, djevojaka i žena da sebi priušte higijenske uloške iz različitih razloga, te menstrualno sramoćenje - poručio je Forto.

 

Najavio je da će biti i drugih mjera poput borbe protiv nasilja nad ženama, edukacije društva o pravima žena i osnaživanja žena u biznisu i politici.

 

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još