Nakon izjava australijskog premijera

Kina će pružiti humanitarnu pomoć Ukrajini. Wang Yi: Prijateljstvo s Rusijom 'čvrsto', a izgledi za saradnju vrlo široki

Front07.03.22, 11:08h

Kina će pružiti humanitarnu pomoć Ukrajini. Wang Yi: Prijateljstvo s Rusijom 'čvrsto', a izgledi za saradnju vrlo široki
Yijeve riječi dolaze nekoliko sati nakon što je australski premijer Scott Morrison pozvao Kinu da osudi Rusiju

 

 

 

Kineski Crveni krst pružit će humanitarnu pomoć Ukrajini, rekao je danas ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi, ponavljajući poziv na nastavak diplomatskih razgovora.

 

Yijeve riječi dolaze nekoliko sati nakon što je australski premijer Scott Morrison pozvao Kinu da osudi Rusiju, piše BBC.

 

U podužem vanjskopolitičkom govoru u Sydneyu, Morrison je rekao da je Kina više puta govorila o poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

 

- U ovom trenutku je na Kini da pokaže da je to više od riječi - rekao je Morrison, dodajući "nijedna zemlja ne bi imala veći uticaj na Rusiju od Kine".

 

Kineska vlada do sada nije ni osuđivala ni odobravala ruski rat protiv Ukrajine i čak se suzdržala da ga uopće nazove "invazijom".

 

Wang Yi je naglasio da je kinesko prijateljstvo s Rusijom "čvrsto", a izgledi za saradnju vrlo su široki.

 

Ranije ovog sedmice Yi je signalizirao da je Kina spremna igrati ulogu u posredovanju u prekidu vatre.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!