POMAMA U APOTEKAMA, STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Ne kupujte mahnito tablete joda! Ne smiju se koristiti preventivno, razorit će vam organizam!

Lifestyle04.03.22, 11:03h

Ne kupujte mahnito tablete joda! Ne smiju se koristiti preventivno, razorit će vam organizam!
Radi se o vrlo visokim količinama joda u tim tabletama koje ga sadrže i oko 500 puta više od preporučene doze, korisne su samo u specifičnim situacijama i za vrlo specifičan tip zračenja

 

 

 

 

Potaknuti velikom potražnjom građana za tabletama joda i brojnim pitanjima o načinu njihovog korištenja, a koje je zabilježeno i u gradovima BiH posljednjih dana, za Večernji list govori specijalista nuklearne medicine, dr. med. Josip Staničić, koji upozorava na opasnosti korištenja ovih tableta u preventivne svrhe.


Iznimno je važno napomenuti kako se tablete joda nikada ne bi smjele koristiti "na svoju ruku" i da se do njih može doći isključivo putem recepta.


- Radi se o vrlo visokim količinama joda u tim tabletama koje ga sadrže i oko 500 puta više od preporučene doze, korisne su samo u specifičnim situacijama i za vrlo specifičan tip zračenja. Koristit se po preporuci stožera, liječnika i putem recepta - ističe dr. Staničić.


ŠTO AKO NAM TABLETE JODA IPAK ZATREBAJU, NA KOJI NAČIN ĆE NAM ONE POMOĆI I KOJE PROBLEME MOGU SPRIJEČITI?


Liječnik odgovara kako tako visoke količine joda u organizmu mogu dovesti do efekta kada štitnjača ustvari prestaje s nakupljanjem joda i sintezom hormona. Koristeći takav efekt mi ustvari sprječavamo unos radioaktivnog joda koji bi u nekom trenutku mogao kontaminirati neko područje, hranu, vodu ili zrak.


Tako ustvari sprečavamo koncentraciju radioaktivnog joda koji bi mogao isto tako iznutra ozračiti štinjaću, gdje se može inducirati karcinogeneza.


Važno je istaknuti i kako se ni u kom slučaju tablete joda ne bi trebale koristiti u preventivne svrhe.


- One se uzimaju praktički u tom trenutku, dakle treba ih uzeti ili neposredno prije trenutka kontaminacije potencijalnog zračenja ili unutar sat do maksimalno dva nakon tog trenutka. Ako se uzmu prije, a naročito naknadno, mogu biti čak i kontraproduktivne pa osim nuspojava može doći i do sprečavanja izlučivanja opasnog radioaktivnog joda iz organizma gdje dolazi do kontraefekta. Pa umjesto da spriječimo ulazak u organizam ili ubrzamo njegovo izlučivanje, ustvari ga zadržavamo u štitnjači - ističe sugovornik.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!