U nadi da će se obistiniti posljednji...

BBC predstavio pet mogućih scenarija za okončanje rata u Ukrajini. Većina ih je poprilično mračna

Front03.03.22, 21:10h

BBC predstavio pet mogućih scenarija za okončanje rata u Ukrajini. Većina ih je poprilično mračna
Svijet se promijenio u posljednjih nekoliko dana...

 

 

Diplomatski dopisnik BBC-ja, James Landale, u svojoj je analizi naveo nekoliko potencijalnih ishoda ruske agresije na Ukrajinu. Većina ih je poprilično mračna.

 

Prvi scenario bio bi kratki rat. U tom slučaju bismo očekivali da Rusija ubrza svoje vojne operacije s razornim napadima.

 

Hiljade ljudi bi poginulo, Kijev bi pao. Ukrajinski predsjednik bio bi ubijen ili u bijegu, a Rusija bi instalira marionetski režim u Ukrajini. To bi bio nestabilan ishod, osjetljiv na pobune i potencijalne buduće sukobe.

 

Drugi scenarij je dugi rat. Ovo je možda i više vjerovatan ishod. Možda ruske snage oslabi niski moral i loša logistika.

 

Rusija bi se u tom slučaju mogla boriti da sačuva kontrolu čak i nad već osvojenim gradovima. Nakon nekog vremena ukrajinske snage postaju učinkovitije, a Zapad bi ih i dalje opskrbljivao oružjem. Rusija bi na kraju doživjela poraz, ali rat bi potrajao nekoliko godina.

 

Treća opcija bio bi rat koji bi se proširio na cijelu Evropu. Putin bi mogao poslati trupe u bivše sovjetske republike poput Moldavije i Gruzije, koje nisu članice NATO-a.

 

Ili bi moglo jednostavno doći do pogrešnih procjena i eskalacije sukoba. Putin bi mogao riskirati ako osjeti da je to jedini način da spasi svoju poziciju šefa države. Bude li stjeran u kut, možda će biti u iskušenju da nastavi eskalaciju.

 

Četvrta opcija je diplomatsko rješenje. Putin je pristao na pregovore, a čak i ako se njima nije postiglo mnogo, to pokazuje da je barem prihvatio mogućnost dogovora za prekid vatre.

 

Ako shvati da rat ide u lošem smjeru, Putin može odlučiti da je nastavak invazije opasniji za njegovu poziciju i od samog poniženja koje nosi obustavljanje ratnih operacija.

 

Peti i možda najnevjerovatniji scenarij bio bi svrgavanje Putina od samog naroda Rusije.

 

Može se činiti nezamislivim. Ipak, svijet se promijenio u posljednjih nekoliko dana. Ako je rat katastrofalan za Rusiju, može postojati opasnost od revolucije. A ako oni koji su imali koristi od Putina više ne misle da može braniti njihove interese, takav ishod možda i ne bi bio toliko nezamisliv.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 72

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još