Predsjedništvo BiH odbilo zahtjev da BiH ostaje neutralna

Dodik: Ovo je krah ukupnog sistema, ako pada Ustav, pada i država BiH! Neizvjesno je kako ćemo dalje...

Front02.03.22, 13:07h

Dodik: Ovo je krah ukupnog sistema, ako pada Ustav, pada i država  BiH! Neizvjesno je kako ćemo dalje...
Ocijenio je da je svaki pokušaj da se sačuva ustavna struktura danas srušena i apsolutno je neizvjesno kako će Predsjedništvo BiH dalje nastaviti raditi, najavljujući da će povući mehanizam vitalnog entiteskog interesa

 

 

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik napustio je današnju sjednicu Predsjedništva BiH nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog da se BiH izjasni kao neutralna o pitanju invazije Rusije na Ukrajinu.

 

On je na početku sjednice zatražio izmjenu dnevnog reda, ali predsjedavajući i član Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu prihvatili takav prijedlog.

 

Po napuštanju sjednice obratio se novinarima naglašavajući da on poštuje teritorijalni integritet Ukrajine kao što poštuje i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i bilo koje članice Ujedinjenih nacija dodajući da se neće svrstati na stranu niti Rusije niti Ukrajine.

 

- Sjednica je prekinuta jer se radi o sistemskom kršenju Ustava BiH u smislu zauzimanja stavova na vanjskopolitičkom planu. Predsjedništvo je jedino nadležno za ova pitanja, a ne Ministarstvo vanjskih poslova i to je podvala koja se nama nameće - kaže Dodik.

 

Ocijenio je da je svaki pokušaj da se sačuva ustavna struktura danas srušena i apsolutno je neizvjesno kako će Predsjedništvo BiH dalje nastaviti raditi, najavljujući da će povući mehanizam vitalnog entiteskog interesa.

 

Napominje da se odluka o stavu BiH spram rata u Ukrajini iz 2014. godine kada je Rusija aneksirala teritorij Ukrajine - Krim ne može aplicirati na sadašnju situaciju nakon što je Rusija priznala nezavisnost dvije takozvane republike Donjeck i Lugansk.

 

- Sada je situacija drugačija nego 2014. godine - tada nije bilo rata na teritoriju Ukrajine, nije bilo ovako histerične reakcije jednog dijela svijeta u traženju da se svi povinuju samo njihovim stavovima. Ovo je krah ukupnog sistema, ako pada Ustav, pada i država - stava je Dodik.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 146

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još