VIDEO/ 'Bili su posvuda'

Nadrealne scene iz okupiranog grada: 'Ruski vojnici idu po kućama i mole građane da ih nahrane'

Hronika01.03.22, 12:54h

Nadrealne scene iz okupiranog grada: 'Ruski vojnici idu po kućama i mole građane da ih nahrane'
Ujutro su se stanovnici okupili ispred zgrade vlade u Berdjansku i pjevali ukrajinsku himnu ‘licem u lice s ruskim tenkovima‘

 

 

 

Gradonačelnik grada Berdjanska na južnoj obali Ukrajine u nedjelju navečer u dramatičnom obraćanju svojim građanima rekao je da su ruske snage ušle i preuzele kontrolu nad gradom. Berdjansk, koji ima malu pomorsku bazu, ima oko 100 hiljada stanovnika, prenosi CNN.

 

Gradonačelnik Svidlo poslao je poruku građanima preko Faceboka.

 

- Prije nekoliko sati svjedočio sam ulasku ruske vojske u grad. Čim sam to saznao, obavijestio sam svoje sugrađane da potraže neka skloništa. Nekoliko minuta poslije, naoružani vojnici ušli su u gradsku vijećnicu i predstavili su se kao ruski vojnici. Obavijestili su nas da su zauzeli sve zgrade državnih institucija u gradu. Službenicima su rekli da slobodno nastave raditi, ali mi smo to smatrali neprihvatljivim i napustili smo prostorije - rekao je Svidlo uz zaključak.

 

- Danas je Berdjansk bio na prvoj liniji. Ne znam što donosi sutra, ali čeka nas jako teška noć.

 

 

Što se događalo dan poslije, opisla je jedna stanovnica Berdjanska koja je željela ostati anonimna (nazovimo je Nina). Kaže da su se Rusi iskrcali u lučki grad na jugoistoku Ukrajine, na obali Crnog mora, piše BBC.

 

'Rusi su u naš grad ušli četiri dana nakon početka rata. U samo nekoliko minuta, bili su posvuda', rekla je. Njihovi oklopljeni tenkovi opremljeni mitraljezima, na njen užas, zaustavili su se tačno ispred njene kuće, rekla je Nina.

 

'Bilo je strašno 2022. godine provesti noć na podu u kupatilu s ugašenim svjetlima i jedva dišući', rekla je.

 

Nina kaže da je na društvenim mrežama vidjela tvrdnje da su vojnici - mladići u svojim 20-im godinama - hodali gradom tražeći hranu jer i oni su bili gladni.

 

 

'Bilo mi ih je žao. Ali onda sam pomislila da će sutra otići u susjedni grad Mariupolj i ubijati naše momke. Osjećala sam više sažaljenja prema našim momcima', rekla je.

 

Ujutro su se stanovnici okupili ispred zgrade vlade u Berdjansku i pjevali ukrajinsku himnu 'licem u lice s ruskim tenkovima'.

 

'Danas su jednog od stanovnika ubile su ruske trupe. I jučer je jedan ubijen i još jedan ranjen', rekla je Nina. Poginuli su jer Rusija smatra da 'mi Ukrajinci, nemamo pravo biti nezavisni'.

 

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/MD)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još