Oštar raskid s tradicijom

Švicarska uvela sankcije Rusiji: Neutralni smo, ali...

Front28.02.22, 16:50h

Švicarska uvela sankcije Rusiji: Neutralni smo, ali...
Švicarski predsjednik Ignazio Cassis rekao je u nedjelju kako je "vrlo vjerovatno" da će Švicarska slijediti liniju EU. "Neutralni smo. Ali to nas ne sprječava u tome da stvari zovemo njihovim pravim imenom", rekao je

 

 

 

Neutralna Švicarska usvojit će sankcije Evropske unije protiv Rusa uključenih u invaziju na Ukrajinu te će zamrznuti njihovu imovinu, objavila je vlada, što predstavlja oštar raskid s tradicijom te neutralne zemlje.

 

"S obzirom na kontinuiranu vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini, Savezno vijeće donijelo je odluku 28. februara da usvoji pakete sankcija koje je EU uvela 23. i 25. februara", stoji u vladinom saopćenju, javlja Hina a prenose mediji.

 

Švicarska je također usvojila finansijske sankcije protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, premijera Mihaila Mišustina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Te sankcije odmah su stupile na snagu.

 

"Švicarska ponovno potvrđuje svoju solidarnost s Ukrajinom i njenim narodom. Isporučivat će zalihe pomoći ljudima koji su izbjegli u Poljsku", poručila je vlada.

 

Švicarska vlada ponovno se ponudila da bude posrednik između Ukrajine i Rusije.

 

Švicarski predsjednik Ignazio Cassis rekao je u nedjelju kako je "vrlo vjerovatno" da će Švicarska slijediti liniju EU. "Neutralni smo. Ali to nas ne sprječava u tome da stvari zovemo njihovim pravim imenom", rekao je.

 

Prvotno je Švicarska balansirala između pokazivanja solidarnosti zbog ruskog kršenja međunarodnog prava i tradicionalne neutralnosti zbog koje je bila prikladan potencijalni medijator. Međutim, našla se pod pritiskom da se jasno stavi na stranu Zapada i usvoji sankcije.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!