VIDEO/ Potvrdio direktor Agencije Jasmin Mahmuzić

Agencija za bankarstvo FBiH preuzela Sberbank BiH: 'Ovo radimo u cilju građana i interesa BiH'

Biznis Klub27.02.22, 16:22h

Agencija za bankarstvo FBiH preuzela Sberbank BiH: 'Ovo radimo u cilju građana i interesa BiH'
Mahmuzić je kazao da korisnici Sberbank BH nemaju razloga za brigu jer ruskog elementa u ovoj banci u BiH više nema te da Agencija preuzima upravljanje tom bankom

 

 

Agencija za bankarstvo FBiH od danas upravlja Sberbankom BIH. Ovo radimo u cilju zaštite deponenata, zaštite naših građana, naših firmi i naše države - potvrdio je danas na konferenciji za medije direktor te agencije Jasmin Mahmuzić.

 

On je naglasio da ove mjere nisu usmjereni ni protiv koga i imaju za cilj zaštite interesa BiH. Sberbank BH je zdrava banka, dobro kapitalizirana i dobro likvidna, te nisu željeli dozvoliti, kako je rekao, da vanjski faktori dovedu u pitanje poslovanje ove banke.

 

Mahmuzić je kazao da korisnici Sberbank BH nemaju razloga za brigu jer ruskog elementa u ovoj banci u BiH više nema te da Agencija preuzima upravljanje tom bankom.

 

- Željeli smo otkloniti svaku vrstu rizika po banku. Ovo radimo da zaštitimo depozite. Vanjski rizik koji je postojao je na ovaj način otklonjen. Nemamo prijetnji sankcija po banku, nemamo prijetnju ukidanja iz SWIFT-a i ovako čuvamo depozite - istakao je Mahmuzić.

 

Naglasio je da su svi depoziti građana osigurani i sigurni te je pozvao korisnike banke da imaju vjeru u sistem te nemaju potrebe za brigom.

 

Poručio je da će se uraditi sve da se ova banka sačuva, istaknuvši da dešavanja u Ukrajini ne mogu negativno utjecati na Sberbank BH, kao i da trenutno ne postoji valjan razlog za povećanje kamatnih stopa.

 

Kazao je i da će Agencije za bankarstvo FBiH uraditi sve da se sačuva stabilnost bankarskog sektora i interese BiH.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još