Bivši predsjednik Hrvatske o 'Apelu za spas BiH'

Mesić: Što prije učiniti korake koji će pomoći BiH da se uključi u EU integracije

Front27.02.22, 15:56h

Mesić: Što prije učiniti korake koji će pomoći BiH da se uključi u EU integracije
Istakao je da BiH nije u fokusu svjetske javnosti i da se ne čine napori da bi se pokrenuli procesi, međutim kaže da se međunarodni faktori mogu osloboditi odgovornosti jer se ide tamo gdje je urgentno i tamo gdje je opasno za svjetski mir

 

 

 

Bilo bi dobro da se što prije učine razumni koraci koji mogu pomoći Bosni i Hercegovini da se što prije uključi u euroatlanske integracije, poručio je nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

 

Kazao je to komentirajući 'Apel za spas BiH' koji je sačinio zajedno sa članovima posljednjeg Predsjedništva SFRJ Bogićem Bogićevićem i Vasilom Tupurkovskim.

 

Rekao je da je situcija složena, ali da nije dramatično eskalirala i da se može 'protezati u raznim pregovorima'.

 

Mesić je gostujući u emisiji "Aktuelno" BIR televizije rekao da je apel otišao na mnoge adrese u Evropi i svijetu, te da imaju povratne informacije.

 

- Ako ništa drugo natjerat ćemo ljude da misle. Ja sam smatrao da moramo ići u radikalne promjene, jer situacija da se na nacionu sve rješava pokazalo se da to nije niti evropski niti demokratski - rekao je Mesić.

 

Istakao je da BiH nije u fokusu svjetske javnosti i da se ne čine napori da bi se pokrenuli procesi, međutim kaže da se međunarodni faktori mogu osloboditi odgovornosti jer se ide tamo gdje je urgentno i tamo gdje je opasno za svjetski mir.

 

- Za sada BiH nije prioritet - naglasio je Mesić.

 

Mišljenja je da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ''istureni igrač, uporni, koji svu odgovornost preuzima na sebe''.

 

- Mislim da se mora smoći snage da se takvi slučajevi eliminiraju iz politike - rekao je Mesić.

 

Stava je da treba promijeniti model rješavanja problema u BiH pa makar to bila i promjena Dejtonskog sporazuma. Mesićev prijedlog je građanska država što je istaknuto i u apelu.

 

- Ako je BiH građanska država, a ne država koja je bazirana na etnikumu onda je u modelu drugih evropskih država koje su građanske - naglasio je Mesić.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još