DEPO Puls/ Čitaoci odgovaraju...

Jedni ga slave, drugi smatraju tragičnim datumom iz prošlosti: Šta je za vas danas 1. mart/ Dan nezavisnosti BiH?

Front25.02.22, 13:27h

Jedni ga slave, drugi smatraju tragičnim datumom iz prošlosti: Šta je za vas danas 1.  mart/ Dan nezavisnosti BiH?
Uskoro će 1. mart, dan koji veći dio BiH slavi kao Dan nezavisnosti. Jedan drugi dio ne priznaje taj praznik i smatra ga tragičnim datumom iz naše prošlosti. Šta vi mislite o njemu?

 

 

Podsjetimo se, tog 1. marta 1992. godine, u BiH je organiziran Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Glasalo je ukupno 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7%). 99,7% bilo je za nezavisnost, a 0,3% protiv. SDS je pozvao Srbe na bojkot referenduma i spriječio njegovo održavanje u pojedinim dijelovima zemlje. Tako je referendum pretežno bojkotiran u općinama u kojima su Srbi bili u većini.

 

Referendumsko pitanje je glasilo:

 

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

 

Prije toga iz Jugoslavije su izašle Slovenija I Hrvatska. Briselskom deklaracijom o Jugoslaviji od 17. decembra 1991, na temelju preporuka međunarodne Arbitražne komisije, kojom je predsjedavao Robert Badinter, konstatirana je disolucija SFRJ i tadašnje republike pozvane su da se do 23. decembra izjasne o nezavisnosti. Republike su dobile obećanja da će do 15. januara 1992. biti i međunarodno priznate. Tri dana prije isteka spomenutog roka, tj. 20. decembra, koalicija Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice podnijela je traženi zahtjev, a sutra je Skupština srpskog naroda donijela odluku o osnivanju Srpske republike Bosne i Hercegovine.


25. januara 1992. Skupština SR BiH donijela je odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti, koju su podržali SDA i HDZ BiH. SDS-a u svemu tome nije bilo jer su Srbi u međuvremenu proveli u djelo odluku o ustroju Srpske republike Bosne i Hercegovine, koja je proglašena 9. januara 1992. Održavanje referenduma najavljeno je za 29. februar i 1. mart 1992.

 

Prvi dan referenduma donio je ljudske žrtve. Na cesti između Turbeta i Komara, nedaleko od Travnika, ubijena su dvojica ljudi, a jedan je teško ranjen nakon što su se pokušali probiti automobilom kroz barikadu koju su postavili mještani srpske nacionalnosti. Barikada je, navodno, postavljena kao odgovor na blokadu u Novom Travniku, gdje su mještani Hrvati onemogućili transport oružja iz fabrike "Bratstvo". U Sarajevu je 1. marta stradao “srpski svat”.


Tako je tog dana BiH dobila nezavisnost, ali i odmah potom nemire, sukobe i na kraju – rat koji je trajao četri godine. Mirovnim sporazumom u Daytonu potpisan je mir, ali i Ustav koji je i danas na snazi i koji je stalna tema političkih sukoba i kriza u BiH


Dakle, sve je počelo tog dana prije trideset godina i zato se stalno vraćamo pitanju iz naše ankete:

 

Šta znači danas 1. mart?

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 62

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još