Profesor finansija Sanel Halilbegović o bh. i svjetskom tržištu

BiH je duboko u inflaciji, kriza u Ukrajini bi mogla dodatno otežati situaciju! Pod hitno ukinuti akcize!

Biznis Klub22.02.22, 15:53h

BiH je duboko u inflaciji, kriza u Ukrajini bi mogla dodatno otežati situaciju! Pod hitno ukinuti akcize!
Bosna i Hercegovina ima zavezane ruke. Veoma malo se može uraditi, a i ono što se može uraditi se ne radi, pojašnjava profesor finansija

 

 

 

Ekonomija u BiH odavno pokazuje da ne može da se izbori sa izazovima svjetskog tržišta. Uglavnom, zbog ignorantskog stava vlasti, stava su pojedini ekonomski stručnjaci. Već smo duboko zagazili u inflaciju, a trenutna situacija u Ukrajini, mogla bi dodatno zakomplikovati situaciju na domaćem tržištu, smatra Sanel Halilbegović, profesor finansija.

 

“Trenutna situacija u Ukrajini može da se odnosi na BiH na direktan i indirektan način. Direktnog se manje plašim iz razloga što trgovinska razmjena sa Ukrajinom i nije toliko velika. Sa Rusijom već jeste, ali sve je to u jednom smislu minijatura, što se sa sekundarne strane može desiti”, rekao je Halilbegović.

 

“BiH kao malo ekonomija će da trpi”

 

Halilbegović navodi da cijela ova situacija između Ukrajine i Rusije i ostalih ‘političkih plejera’ na svjetskom nivou imaju značajan uticaj na berze. To, pojašnjava, znači da su berze veoma reaktivne prema svakodnevnim dešavanjima, gdje će BiH, kao mala ekonomija, sigurno da trpi.

 

“Svjetska tržišta su u jednom svjetskom balonu. Već odavno, praktično se čeka okidač za neko izduvavanje balona, ili možda čak i određenu recesiju, što bi svakako imalo efekta na bh. ekonomiju, koja je svakako izložena tim spoljnim uticajima, pogotovo negativnim”, dodaje.

 

“Zavezane ruke”

 

Bosna i Hercegovina, drugim riječima, ima zavezane ruke. Veoma malo se može uraditi, a i ono što se može uraditi se ne radi, pojašnjava profesor finansija. Kao primjer navodi akcize na gorivo, koje su enormno velike, slikovito opisujući da, ukoliko bi BiH dobila naftu na poklon, cijena jednog litra dizela bila bi gotovo 1KM, samo u smislu različitih nameta.

 

“Pod hitno ukinuti akcize, dok se situacija na tržištu ne stabiluzuje”, zaključuje Halilbegović.

 

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još