Predsjednik NiP-a gostovao na FTV

Konaković: 'O Dodiku ništa dobro... Razgovarao bih s njim, ali se ne bih nikad rukovao'

Front17.02.22, 10:42h

Konaković: 'O Dodiku ništa dobro... Razgovarao bih s njim, ali se ne bih nikad rukovao'
Da je SDA malo bolja opozicija mogu doprinositi rješenjima, ali oni se nažalost bave samo tim senzacionalizmom, kazao je Konaković

 

 

 

Lider Naroda i pravde (NIP) Elmedin Konaković komentarisao je sigurnosnu situaciju na području Kantona Sarajevo poručivši da su građani s razlogom zabrinuti.

 

O odnosu prema tome, kaže, najbolje govori budžet KS-a koji je ove godine usvojen, a u kom je rekordan iznos od 129 miliona KM predviđen za Ministarstvo unutrašnjih poslova, poboljšanje uslova rada policajcima u KS-u, nabavka nove opreme, novih materijalno-tehničkih sredstava, 200 novih policajaca.

 

- Nažalost ili nasreću, u operativni rad policije na terenu ne može se miješati politika. To je naš stav i opredjeljenje. Puna je podrška MUP-u Kantona, komesaru, resorni ministar radi svoj posao. Sigurnosna situacija nije zadovoljavajuća. Činimo maksimum napora i činit ćemo i dalje. Izjava premijera Forte je zaista nesmotrena i nije trebala - kazao je Konaković za FTV.

 

Ističe da kritiku Kantonalnog odbora SDA koji stalno piše, ne zna da li iko više čita i daje značaj.

 

- SDA je opozicija. Da su oni malo bolja opozicija mogu doprinositi rješenjima. Oni se nažalost bave samo tim senzacionalizmom. Mi jesmo napravili koncept i sistem u kojima zaista ništa ne ovisi o jednom čovjeku. Greške imamo svi, imao sam i ja nekoliko nesmotrenih izjava, ali je taj sistem Trojke čini mi se potvrdio sve svoje vrijednosti, pogotovo krajem godine kad je ova vlada isporučila masu rezultata na koje se čekalo dugi niz godina. Naša prednost je što i u ovakvim situacijama, o našim greškama mi otvoreno razgovaramo, prihvatamo kritike i popravljamo ono što ne valja - kazao je.

 

Konaković pojašnjava da su Amerikanci razradili elektorski model čija vrijednost glasa nije toliko disproporcionalna i koja daje mogućnost da se u 4 ili 5 kantona gdje živi većinski hrvatski narod da se odabere bez dileme.

 

- Uradili su simulacije tih modela u kojima se vidi jasno da bi predstavnik HNS-a ili član HDZ-a bio zaista apsolutno favorit, da bi tu bilo jako teško napraviti neki izborni inžinjering, pogotovo od nas sa ove strane gdje će biti 5, 6,8 kandidata za Predsjedništvo.

 

Ističe da nije toliko optimističan da će se izmjene Izbornog zakona dogovoriti do maja.

 

- Ne vidim ja ni kod SDA neku jaku spremnost. Oni su pokazali zaista da su pristajali na koncepte koji SDA-u ne odgovaraju u potpunosti. Saglasili su se s tim prijedlogom međunarodne zajednice po kom SDA uglavnom nema člana Predsjedništva. Nisu donijeli nijedan prijedlog. Dakle SDA bez ijednog konkretnog prijedloga, bez inicijative da se stvari riješe. Ubijeđen sam da bi SNSD, HDZ, SDA željeli da se ovo stanje nikada ne promijeni. Njima nije interes da se raspakuje kompletan koncept Dejtona čak jer šta su to vrijednosti sa kojima oni mogu izaći na izbore 2022. ako to nisu neke nacionalne tenzije, strah od rata. Dodik pogotovo sa ovakvom opozicijom koja je organizovana, snažna, jaka, izaći će zajedno, imat će problem da odbrani svoje pozicije. SDA je u najgoroj poziciji. Ima sigurno najsnažniju i najorganizovaniju opoziciju. Trojka će biti jedinstvena i taj koncept će se prenijeti na cijelu BiH. Čović ima tu čvrstu kartu, to biranje Željka Komšića do te mjere mobiliše njegove glasače da on ne mora raditi nikakvu kampanju.

 

Kaže da nema neka pretjerana očekivanja od zasjedanja HNS-a ovog vikenda.

 

Konaković navodi da nije ubjeđivao SDP i Našu stranku da se priključe pregovorima.

 

- Čini mi se da je dobro da smo svi pokazali da je zaista interes države BiH iznad nekih naših međusobnih nesporazuma - izjavio je.

 

Naglašava da nema sumnje da će se izbori održati.

 

- Novac je lako obezbijediti. Visoki predstavnik je obećao, garantovao, mislim da će izbora biti. Mi smo apsolutno protiv odlaganja izbora. Ima vremena da se do maja izbori raspišu, nema potrebe za odlaganjem. Problem je što HNS kaže da neće podržati ništa ako se ne dogovori sve.

 

Konaković ističe da pravosudne institucije ne reagiraju.

 

"Politika je izdominirala kompletnim pravosuđem, kontroliše ga i ne može se desiti ništa."

 

O blagoj reakciji PIC-a na sjednicu NSRS-a kaže da to ostaje nejasno.

 

"Administracija SAD-a je jedina konkretno, oštro, direktno reagovala. I polako puca jedna snažna brana. Obeshrabruje ovo što smo vidjeli od EU koja ima svoje unutrašnje probleme."

 

Ističe da bi sjeo i razgovarao sa Dodikom, ali se s njim ne bi rukovao.

 

"To je čovjek o kojem zaista ne mislim ništa dobro."

 

"Mislim da će predstavnici međunarodne zajednice još jednom pokušati da nas okupe", zaključio je Konaković.

 

(Federalna.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još