Selimović najavio nova hapšenja

Komesar MUP-a KS: Moguće da će biti još nemilih događaja u Sarajevu - evo šta je razlog

Hronika15.02.22, 20:26h

Komesar MUP-a KS: Moguće da će biti još nemilih događaja u Sarajevu - evo šta je razlog
Dolazi na naplatu stanje u društvu koje se taložilo 20 godina i nije se rješavalo na pravi način. Ovo je refleksija događanja na mnogo širem prostoru. Ovo je refleksija poremećenog narko tržišta

 

 

 

Komesar sarajevske policije Nusret Selimović u razgovoru za N1 najavio je kako građani u ovom kantonu u narednom periodu mogu očekivati hapšenja, ali i "nemile događaje" poput posljednjeg ubistva na Pofalićima. Kao razlog, komesar MUP-a KS, naveo je "poremećaj na svjetskom narko tržištu".

 

N1: Je li zadovoljavajuća sigurnosna situacija u KS po vama?

 

Selimović: Prema svim mjerodavnim parametrima, može se reći zaista da je sigurnosna situacija na zadovoljavajućem nivou. U potpunosti razumijem zabrinutost građana zbog posljednjih dešavanja.

 

Koji su to parametri?

 

To su informacije za 2021. sa uporednim pokazateljima za 2022. godinu. U najvećem broju tih parametara došlo je do smanjenja. Imovinski delikti i razbojništva su se smanjili za 21 posto. Također, i u drugim oblastima je smanjenje. Prošle godine smo imali šest ubistava, a prethodnih godina znatno veći broj. Generalno, smanjen je broj saobraćajnih nesreća, ali je povećan broj sa smrtnim ishodom. Više faktora dovodi do ovih uzraka, poput alkoholiziranog stanja vozača, korištenja mobitela tokom vožnje, itd.

 

Da li nedovoljan broj policajaca utiče na ovu situaciju?

 

Policija je 2022. izdala 300.000 prekršajnih naloga, znači taj segment koji je naša nadležnost – niko ne može reći da ne radimo. U skladu sa prioritetima angažujemo veći broj policajaca. Često naši službenici imaju prekovremeni rad. Važno je napomenti našim građanima da je policija samo jedna karika u represivnom lancu.

 

Divljanja po sarajevskim ulicama ne prestaju. Čini se da na ulicama nema policije koliko treba?

 

Poželjno je da ih bude više, i bit će više policije. Uposlit ćemo novih 200 policajaca. Uvjeravam vas da dajemo svoj maksimum. Na terenu ima zadovoljavajući broj policajaca.

 

Građani vas optužuju da kažnjavate samo “sitne ribe”, a da vas nema nigdje kod krupnih prekršaja?

 

Mi smo skloni subjektivizmu. Nema pojedinaca i grupa u KS od kojih policija zazire.

 

Ima li kriminalnih grupa u Sarajevu?

 

Naravno da ima.

 

Šta je sa ovim ubistvima poput posljednjeg na Pofalićima?

 

Dolazi na naplatu stanje u društvu koje se taložilo 20 godina i nije se rješavalo na pravi način. Ovo je refleksija događanja na mnogo širem prostoru. Ovo je refleksija poremećenog narko tržišta. Pratili ste da je u posljednje vrijeme “pala” jedna ogromna količina narkotika. To je povezano sa ovom aplikacijom Sky. Događaju se stvari uzročno-posljedično. Imat ćemo refleksiju i ovdje, bit će hapšenja, a moguće je da će biti još nemilih događaja. Pokušat ćemo uraditi sve što je u našim moćima da to preveniramo.

 

Pratite li te grupe?

 

Ne možemo reći da su nam sve poznate, ali naravno da pratimo. Ali javnost mora znati da je tužilaštvo organ gonjenja i da upravlja procesima.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još