'srbija je tu da nas utješi i ohrabri'

Zapaljiv govor Dodika: RS je država! I dalje nam drže lekcije kako treba da živimo... Srbe se ne kupuje za donacije...

Front15.02.22, 12:46h

Zapaljiv govor Dodika: RS je država! I dalje nam drže lekcije kako treba da živimo... Srbe se ne kupuje za donacije...
“Mi ovdje obilježavamo te vrijednosti zajedno, kao što stoje zajedno Banja Luka i Beograd, Novi Sad i Bijeljina, Trebinje i Niš…”, kazao je Dodik

 

 

 

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, održao je govor i Orašcu gdje se obilježava Dan državnost Srbije.

 

Dodik je na početku čestitao ovaj praznik građanima Srbije, RS i svim Srbima gdje god živjeli - prenosi Raport

 

“Srećemo se ovdje i obilježavamo naš zajednički praznik. Praznik koji je posvećen Prvom srpskom ustanku, danu kada su Srbi nakon dugovjekovne okupacije i tiranije, znajući da bez slobode nema države, digli ovdje ustanak. Srbija je tu da nas utješi, ohrabri, da nam da podstrek. Ovo je važan historijski događaj kada je Karađorđe krenuo u oslobađanje našeg naroda”, rekao je Dodik.

 

On je kazao da je ovo dan prvog ustanka, ali i dan kada je donesen prvi Sretenjski ustav, prvi ustav u historiji moderne Srbije.

 

Istakao je da je to bio moderan ustav koji je udario temelje savremenoj civilizaciji.

 

“Tako da na jedan poseban način možemo reći da su naši preci udarili temelje savremenoj civilizaciji i savremenoj Evropi”, ustvrdio je Dodik.

 

“Mi ovdje obilježavamo te vrijednosti zajedno, kao što stoje zajedno Banja Luka i Beograd, Novi Sad i Bijeljina, Trebinje i Niš…”, kazao je Dodik.

 

Potom je iznosio neke podatke o tome kako su Srbi ugnjetavani i ubijani tokom ‘turske tiranije’.

 

“Kada se govori o prvom ustanku zanemaruje se da je naš narod u RS počeo da se bori za slobodu. U periodu otomanske vladavine nad prostorima koji danas čine RS podignuto je 140 ustanaka protiv tiranije osmanske”, naveo je Dodik.


 
Nije propustio priliku da RS naziva državom.

 

“Danas Srbi imaju dvije države, RS i Srbiju. Srbiju koja je garant mira i bezbjednosti, kojoj se radujemo. Bez srpske države nema ni srpske slobode”, naveo je Dodik.


 
Potom je pričao kako su se određeni srezovi početkom 20 stoljeća pripajali Srbiji.

 

“Kada se uputite malo koji su to srezovi i kada vidite kartu RS vidite da je to identično. 100 godina nakon toga moramo ponovo da se borimo za RS. Danas Srbija s Vučićem bilježi najbolje rezultate”, naveo je član Predsjedništva BiH.

 

Ponovio je da je RS država.

 

“RS je država srpskog naroda i naroda koji tamo želi da živi. Ali historija se vječito ponavlja. I danas nam dolaze sa strane i drže nam lekcije kako treba da živimo, kako treba da se ponašamo, šta to mi trebamo da uradimo.

 

Nedavno sam razgovarao s jednom čovjekom upućenom u pripreme ambasadora koji dolaze ovdje, Britanac je. Rekao je da 95 posto instrukcija koje su dobivali prije 150 godina dobivaju i danas. To je dokaz da ne mijenjaju svoju politiku, ali ni mi ne mijenjamo svoju borbu za slobodu. Za njih nema argumenta s naše strane. Mi nismo narod koji se kupuje donacijama.

 

Zato, živjela Srbija, živjela RS, živjeli svi ljudi slobodni i Srbi gdje god bili”, naveo je je Dodik.

 

(Raport, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 83

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još