Opća bolnica Sarajevo poziva Vladu FBiH da preispita odluku

Potpuno smo zatečeni... Da li je ovo još jedan pokušaj zatvaranja renomirane zdravstvene ustanove?!

Hronika06.02.22, 20:12h

Potpuno smo zatečeni... Da li je ovo još jedan pokušaj zatvaranja renomirane zdravstvene ustanove?!
Podsjećaju da su tokom Covid pandemije, u nastojanju da pruže što bolju uslugu, maksimalno angažirali uposlenike i sve svoje resurse, te da je samo u prošloj godini kroz covid ambulantu prošlo više od 10.000 hiljada pacijenata, te da se paralelno odvijao i redovni program, tako da je u prošloj godini urađeno više od 8.000 operacija, a na bolničkom liječenju bilo više od 13.000 pacijenata

 

 

Opća bolnica Sarajevo (OBS) reagirala je danas povodom Prijedloga zakona o finansijskoj konsolidaciji i restruktuiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, navodeći da su potpuno zatečeni takvim zakonskim prijedlogom kojim je ova bolnica, koja je tokom pandemije Covid-19 uložila ogroman napor da zbrine covid pacijente, ali i sve druge kojima je zdravstvena usluga bila potrebna, ostala jedina opća bolnica u FBiH za koju nisu planirana nikakva finansijska sredstva.

 

- S pravom se pitamo da li je ovo još jedan pokušaj zatvaranja renomirane zdravstvene ustanove i namjera da se ona zaustavi u daljnjem razvoju, za koji je sadašnji menadžment stvorio potrebne uvjete. Da li se ovim potezom hoće kazati da građani Sarajeva, koji uplaćuju najviše poreza u federalni Budžet, nemaju pravo na povrat tih sredstava kroz zdravstvo - navodi se u saopćenju Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

 

Podsjećaju da su tokom Covid pandemije, u nastojanju da pruže što bolju uslugu, maksimalno angažirali uposlenike i sve svoje resurse, te da je samo u prošloj godini kroz covid ambulantu prošlo više od 10.000 hiljada pacijenata, te da se paralelno odvijao i redovni program, tako da je u prošloj godini urađeno više od 8.000 operacija, a na bolničkom liječenju bilo više od 13.000 pacijenata.

 

- Od dolaska novog menadžmenta, jula 2020. godine, u ovoj ustanovi je urađeno više od 500.000 pregleda i pruženo više od dva miliona usluga. Na bolničkim kabinetima je pregledano na desetine hiljada pacijenata, a Urgentni centar je otvoren svaki dan 24 sata - navodi se.

 

Sve to, kako se nadalje navodi, zahtijevalo je ogromna finansijska sredstva, diktirana značajno povećanim prilivom pacijenata i pruženih usluga.

 

- Troškovi zbog Covida su značajno premašili budžetom predviđena sredstva, tako da se menadžment morao snalaziti da donacijama prikupi nedostajuća sredstva kako bi bili u mogućnosti pacijentima pružiti adekvatnu uslugu - ističe se u saopćenju.

 

Iz Opće bolnice napominju da su spomenute činjenice poznate nadležnim na svim nivoima vlasti, te da ih tim prije čudi odluka Federalne vlade da se ova bolnica izostavi iz Plana finansijske pomoći zdravstvenim ustanovama na području Federacije...

 

- Još jednom pozivamo nadležne da preispitaju svoju odluku i najozbiljnije razmotre navedene argumente, te na taj način pokažu kako iza namjere pomoći zdravstvenom sektoru u Federaciji ne postoji nikakva politička pozadina, jer u konačnici cijenu takvih poteza će platiti građani Kantona Sarajevo - navodi se u reagiranju Opće bolnice Sarajevo.

 

VEZANI TEKST: Osvetnički odnos SDA prema Općoj bolnici: Vlada FBiH ne da ni marku, a KCUS-u i Sebiji Izetbegović 30 miliona KM!

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 107

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još