Maske i zatvaranje klubova nisu među njima

Džaba smo sjedili u kućama: Istraživanja potvrdila da su ove mjere protiv korone bile potpuno besmislene!

Hronika04.02.22, 10:42h

Džaba smo sjedili u kućama: Istraživanja potvrdila da su ove mjere protiv korone bile potpuno besmislene!
Istraživači su rekli da nisu pronašli dokaze da su blokade, zatvaranje škola, zatvaranje granica i ograničavanje okupljanja imali primjetan uticaj na smrtnost od kovida

 

 

Za mjesec dana će biti dvije godine kako se borimo protiv korone i kako se konstantno uvode neke nove mjere kako bi se spriječilo širenje virusa. Nakon ovog perioda jasno može da se vidi koje su to mjere koje su bile potpuno besmislene, a koje su ipak spriječile da kovid eksplodira.

 

Lockdowni, odnosno zaključavanja, u SAD i Evropi su imala mali ili nikakav uticaj na smanjenje smrtnih slučajeva od kovid-19, rekli su istraživači sa Univerziteta Johns Hopkins.

 

Rekli su da su blokade tokom rane faze pandemije 2020. smanjile smrtnost od kovid-19 za oko 0,2 odsto.

 

Međutim, istraživači su rekli da nisu pronašli dokaze da su blokade, zatvaranje škola, zatvaranje granica i ograničavanje okupljanja imali primijetan uticaj na smrtnost od kovida.

 

Zatvaranje škola smanjilo je stopu smrtnosti za 0,1 odsto, a zatvaranje granica nije imalo nikakvog efekta, pokazalo je istraživanje.

 

Maske na radnom mjestu, naprimjer, bile su znatno efikasnije. One su mogle da smanje broj smrtnih slučajeva od korone za 24 odsto - zatvaranje klubova i barova za dodatnih 15 odsto, kako su otkrili autori.

 

Zaključavanje se definiše kao nametanje najmanje jedne obavezne nefarmaceutske intervencije (NPI). NPI su bilo koji vladin mandat koji direktno ograničava mogućnosti ljudi, kao što su politike koje ograničavaju kretanje, zatvaraju škole i preduzeća i zabranjuju međunarodna putovanja.

 

U studiji pod nazivom „Pregled literature i meta-analiza efekata zatvaranja na smrtnost od kovid-19“ objavljenoj u ponedjeljak (31. januara), istraživači su rekli da su blokade imale „razorne efekte“ na ekonomiju i doprinijele brojnim društvenim problemima.

 

- Oni su doprinijeli smanjenju ekonomske aktivnosti, povećanju nezaposlenosti, smanjenju školovanja, izazivanju političkih nemira, doprinosu nasilju u porodici i potkopavanju liberalne demokratije - rekli su.

 

Studija navodi da su podaci o ukupnom broju umrlih u nekoj zemlji daleko precizniji od podataka o smrtnim slučajevima povezanim sa kovidom, koji mogu biti i nedovoljno prijavljeni (zbog nedostatka testova) ili previsoki (jer neki ljudi umiru sa – ali ne zbog – kovida).

 

Studija je utvrdila da će, ako se karantin produži, smrtnost od kovida prenijeti na druge uzroke (npr. samoubistvo), procjene zasnovane na mortalitetu od kovida će precijeniti efekat karantina.

 

Slično tome, ako zatvaranja spasavaju živote na druge načine (npr. manje saobraćajnih nesreća), efekat zaključavanja na smrtnost biće potcijenjen.

 

Izvještaj je zaključio da su naređenja ljudima da ostanu kod kuća takođe neefikasna, uz objašnjenje da su samo smanjila smrtnost od kovid-19 za 2,9%.

 

Istraživači su rekli da zatvaranje nije bilo efikasan način za smanjenje stope smrtnosti tokom pandemije, barem ne tokom prvog talasa pandemije korona virusa.

 

- Nalazimo malo ili nimalo dokaza da su obavezna blokada u Evropi i Sjedinjenim Državama imala primijetan uticaj na stope smrtnosti od COVID-19 - napisali su istraživači.

 

- Naši rezultati su u skladu sa grupom Svjetske zdravstvene organizacije, koja kaže: ‘Izvještaji o pandemiji gripa iz 1918. pokazuju da mjere socijalnog distanciranja nisu prestale ili dramatično smanjile prenošenje zaraze' - naveli su.

 

(Noizz.rs, DEPO PORTAL/MD)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još