FOTO/ Dvostruki standardi

Hidžab je 'ilegalan', ali marama za glavu je trend: Francuski Vogue razbjesnio mnoge fotkom djevojke Kanyea Westa

Mediji02.02.22, 13:12h

Hidžab je 'ilegalan', ali marama za glavu je trend: Francuski Vogue razbjesnio mnoge fotkom djevojke Kanyea Westa
Dok su muslimanke u ovoj zemlji zbog nošenja marame svakodnevno izložene agresiji i pritiscima, nemuslimanke je imaju slobodu nositi, no to se onda naziva "modnim izborom"

 

 

Korisnici društvenih mreža oštro su kritizirali francusko izdanje Voguea nazivajući njegovo uredništvo licemjernim nakon što je časopis objavio fotografiju manekenke Julije Fox s maramom na glavi, pritom pohvalivši njen izgled uprkos ograničenjima ove zemlje kada su posrijedi vjerska pokrivala, javlja Hina a prenose mediji.

 

Na Instagramu je publikacija objavila fotografiju na kojoj Fox stiže na reviju Sedmice muške mode u Parizu u pratnji Kanyea Westa odjevena u kožnati ogrtač Balenciaga, na glavi nosi crnu maramu, a oči je zaštitila crnim naočalama. 

 

Zbog čega je objava sporna? Za početak, ocijenjena je uvredljivom za muslimanke koje žive u Francuskoj, zemlji koja, po mišljenju mnogih, podupire kulturu islamofobije, piše The Independent.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue France (@voguefrance)

 

Julijin "modni izričaj" časopis je popratio komentarom "'da' za maramu", no ispod njega je ubrzo stigla lavina oštrih komentara korisnika, nakon koje su promijenili opis.

 

Objava je uslijedila samo nekoliko dana nakon što je francuski senat izglasao zabranu nošenja hidžaba za sportašice jer, kako tvrdi desničarska stranka Les Republicains, "marame potkopavaju francuske vrijednosti i ugrožavaju sigurnost sportašica".

 

Dvostruki standardi?

 

Optuživši Vogue za licemjerje, korisnici su se složili da je riječ o očitom primjeru dvostrukih standarda. Naime, dok su muslimanke u ovoj zemlji zbog nošenja marame svakodnevno izložene agresiji i pritiscima, nemuslimanke je imaju slobodu nositi, no to se onda naziva "modnim izborom".

 

"'Da' za maramu, rečenica je koja zvuči jako jednostavno, no mi i dalje za nju molimo, čekamo i o njoj maštamo", napisala je manekenka i aktivistica Hanan Houachmi.

 

Francusko-marokanska manekenka istaknula je da se na hidžab gleda kao na dodatak koji se može nositi kao dio trenda, no kada je posrijedi vjera, francuska ga vlada vidi kao "uniformu terorista".

 

"Hej, bjelkinja koja zbog trenda nosi maramu dobije 'da' marami', dok muslimanka koja je nosi zbog svojih uvjerenja dobiva diskriminaciju i zabranu. Sjajan posao", napisao je jedan od korisnika Instagrama. 

 

"U Francuskoj je hidžab ilegalan, ali marama za glavu je trend"

 

"'Da' marami? Zašto to ne kažete francuskim vlastima", "U Francuskoj je hidžab ilegalan, ali marama za glavu je trend", "Koja ironija promoviranja pokrivala za glavu dok tolike muslimanke zbog istog čina ispaštaju", "Jako pametno", "Znači, marama je ok za nemuslimane? Moda je dopuštena, a ne religija? Sloboda izbora je samo za bijelce?", samo su neki od brojnih komentara. 

 

Francuska je u aprilu 2011. godine postala prva zemlja Evrope koja je uvela zabranu pokrivanja lica nikabom i burkom na svim javnim mjestima. Burka je veo za cijelo lice, dok nikab pokriva sve osim očiju.

 

I ostale su države, poput Njemačke, Belgije, Nizozemske i Danske, slijedile francuski primjer, uvevši djelomičnu zabranu pokrivanja lica.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook