Posebna sjednica

Narodna skupština RS usvojila svih 12 zaključaka: Evo šta u njima piše

Front01.02.22, 20:24h

Narodna skupština RS usvojila svih 12 zaključaka: Evo šta u njima piše
Zaključke su potpisali predstavnici pet klubova, i to SNSD-ov Igor Žunić, SP-ov Dalibor Stević, Spomenka Stevanović iz DEMOS-a, Kostadin Vasić iz Ujedinjene Srpske i NPS-ov Diko Cvijetinović

 

 

Zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a na današnjoj 27. po redu posebnoj sjednici Skupštine razgovarali su o mnogim temama. Predstavnici pet klubova, i to SNSD-ov Igor Žunić, SP-ov Dalibor Stević, Spomenka Stevanović iz DEMOS-a, Kostadin Vasić iz Ujedinjene Srpske i NPS-ov Diko Cvijetinović, potpisali su 12 zaključaka koji su prihvaćeni.

 

To su sljedeći zaključci:

 

Narodna skupština RS-a konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih je NSRS usvojila zaključke na 20. posebnoj sjednici održanoj 30. jula 2021. godine.


NSRS konstatuje da su se predstavnici RS-a u institucijama BiH ponašali i djelovali u skladu sa zaključcima usvojenim na 20. posebnoj sjednici.


NSRS traži da predstavnici RS-a izabrani u Parlament BiH predlože Zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.


NSRS traži od Vlade RS-a da u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o finansiranju nevladinih organizacija.


NSRS podržava što skorije usvajanje i stupanja na snagu Zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.


NSRS će osnovati radno tijelo za borbu protiv korupcije u svojim aktima predvidjeti da na čelu tog radnog tijela bude predstavnik opozicije.


NSRS traži od Parlamentarne skupštine BiH da prije svake sjednice dostavi Narodnoj skupštini sve materijale na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.


NSRS traži od Vijeća ministara BiH da prije svake sjednice dostavi sve materijale Vladi RS-a na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku 


NSRS traži od Predsjedništva BiH da prije svake sjednice dostavi sve materijale predsjedniku RS-a radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.


NSRS smatra da je u skladu sa zaključcima sa 20. posebne sjednice, da predstavnici RS-a u Parlamentu BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke NSRS-a, Vlade RS-a i predsjednika RS-a. 


NSRS predlaže predsjedniku RS-a da uputi ponovni poziv predstavnicima institucija i drugih konstitutivnih naroda iz FBiH za razgovor i dijalog o mogućim rješenjima za prevazilaženje trenutne krize u BiH. 


NSRS ostaje pri stavu da BiH može egzistirati samo na bazi Ustava BiH i dogovora između dva entiteta i tri konstitutivna naroda

 


Zaključci će, nakon usvajanja stupiti na snagu narednog dana od dana donošenja.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 48

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još