Pregovori u toku

Večernji list tvrdi: Na pomolu sporazum Hrvata i Bošnjaka o izbornoj reformi?!

Front29.01.22, 14:09h

Večernji list tvrdi: Na pomolu sporazum Hrvata i Bošnjaka o izbornoj reformi?!
Veliki zaokret u razgovorima o izbornoj reformi dešava se u Neumu, te se već navodno počelo s draftiranjem određenih usuglašenih pojednosti, navodi Večernji list

 

 

Veliki zaokret u razgovorima o izbornoj reformi dešava se u Neumu, te se već navodno počelo s draftiranjem određenih usuglašenih pojedinosti, navodi Večernji list.

 

Nakon sinoćnjeg i jutrošnjeg kruga razgovora, konačno se počelo nazirati da postoji ozbiljna mogućnost postizanja kompromisa koji bi zadovoljio hrvatsku i bošnjačku stranu.

 

“Optimisti smo da je moguće doći do dogovora, moram priznati kako imamo posve nove poglede u razgovorima kakvo jučer nije vladalo veći dio dana”, rekao je sagovornik Večernjeg.

 

Kako navodi pomenuti medij, njihov sagovornik nije mogao govoriti o detaljima sporazuma i eventualnog približavanja stajališta budući se radi o jako osjetljivim pitanjima zbog čijeg bi javnog objavljivanja i cijeli razgovori mogli propasti.

 

Očekuje se postizanje dogovora o paketu, a to znači modelima o načinu biranja članova BiH Predsjedništva, Doma naroda Federacije BiH, posebna je tema izborni integritet, te funkcioniranje Federacije BiH. Pojedini mediji jučer su objavili kako je SDA odbila elektorski model biranja članova BiH Predsjedništva kojega je predložila američka administracija. Dok se ne stavi paraf na eventualni dokument političkog sporazuma valja biti oprezan. No, posve je sigurno da bi takvo što umnogomne relaksiralo vrlo napete političke ali i međunacionalne odnose Bošnjaka i Hrvata.

 


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 85

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još