Međunarodne aktere proglasiti 'persona non grata'

Desetak aktivista na prosvjedima u Neumu traži privođenje političkih aktera

Front29.01.22, 12:51h

Desetak aktivista na prosvjedima u Neumu traži privođenje političkih aktera
Od pravosudnih organa traže, dodala je, da se hitnom akcijom privedu i uhite svi akteri koji u Neumu "sudjeluju u izravnom udaru na Bosnu i Hercegovinu"

 

 

Desetak osoba, okupljenih oko neformalne grupe građana "Restart", okupilo se u subotu na prosvjedu ispred neumskog hotela u kome se pregovara o izbornoj reformi.

 

Jedna od sudionica prosvjeda Enisa Bukvić kazala je kako zahtijevaju da se svi politički akteri okupljeni na pregovorima u Neumu "raziđu i obustave sve aktivnosti rastakanja države".

 

Od pravosudnih organa traže, dodala je, da se hitnom akcijom privedu i uhite svi akteri koji u Neumu "sudjeluju u izravnom udaru na Bosnu i Hercegovinu".

 

- Pozivamo Predsjedništvo da sve međunarodne aktere koji sudjeluju u rušenju države proglase 'persona non grata' i da zatraže njihovo napuštanje države. Pozivamo i sve patriotske predstavnike građana u institucijama BiH da javno istupe i stanu u zaštitu ustavno-pravnog poretka - dodala je Bukvić.

 

Apelirala je i na visoke funkcionere država UN-a i EU da stanu u zaštitu vladavine prava i pošalju javne poruke da nitko u njihovo ime ne smije voditi pregovore u BiH.

 

Uime grupe "Restart" Suad Đozić je istaknuo kako blokade u državi trebaju biti riješeni u institucijama.

 

- Pregovarači ne predstavljaju građane Bosne i Hercegovine. Čak su i stranke koje su se ogradile od pregovora, kao što su SDP i DF, sudionici ovoga jer nisu došli umjesto građana da spriječe pregovore - poručio je Đozić.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još