PAVLE PAVLOVIĆ/ GODINA POBJEDE ILI PORAZA

Dobih sve tri vakcine, ako treba, i četvrti put ću put poturiti rame... Ali pitam se sve glasnije, šta se promijenilo?!


28.01.22, 18:04h

 

 


Ovo sam podijelio tačno prije 365 dana. Sjećam se burnih reakcija FB prijatelja. Tada još nije postojao već izlizani termin antivakser, ali mene su već onda svrstali u grupu prvih ustanika protiv cijepljenja.

 

astrazeneca-pp

 

A ja, dragovoljno, radosno i s velikom nadom dobio sve tri vakcine, ako treba, i četvrti put ću put poturiti rame.

 
I nakon svega, poslije cijele godine i laganog topljenja optimizma, pitam se sada sve glasnije šta se promijenilo, koliko nam je postalo bolje?


Koliko smo zdraviji, sigurniji? Ko je kriv što pandemija bukti kao nikada? Da li mi koji smo se pridržavali svih strogih uputa eksperata za viruse, ili oni koji su demonstrirali na ulicama, razbijajući izloge i paleći policijska vozila zbog samo jednog malog uboda u mišicu?


Teško mi se odlučiti, iako i dalje duboko vjerujem u znanost. Kada sam pročitao ono o sirotoj pjevačici iz Češke što se namjerno zarazila kako bi pokazala da je sve laž oko korone, pa poslije, jadna, umrla od COVIDA-19, pomislio sam, eto, da je vakcinisana bila bi spašena. S ponosom sam onda počeo gledati na mjesto gdje su me tri puta uboli da bih postao Baščelik.


Sve dok nisam doznao da mi je prijatelj koji je, baš kao i ja, tutto completo cijepljen, po drugi put dobio koronu. Prvi put deltu, a drugi put omikron. Samo mu je još to trebalo na njegovo krhko zdravlje. S teškom tugom sam nedavno slao poruku saučešća njegovoj porodici u jednoj dalekoj zemlji gdje su nas odveli putevi bosanske sudbine.


Na kraju, ipak, kontam da je na današnji dan prije jedne godine bilo bolje. Manje smo znali o bajama što uništavaju svijet, imali smo nadu da će boce pomoći.


A i Rusi i Ameri nisu pritiskali oko Ukrajine. Kompletna ludnica svijeta svijetle budućnosti koju su nam obećavali. Sada me strah i pomisliti šta će donijeti taj futur 1, a kamoli dva!


Nego, blago onima što žive u zemljama sa četvrtom vakcinom. Možda dobiju i petu dok se ovi moji sjete pelcovanja nummer vier.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još