Nakon drame s grijanjem u KS

Ko je režirao mućke s plinom? Sarajevogas: Neugodno smo iznenađeni saopćenjem Energoinvesta

Biznis Klub28.01.22, 09:06h

Ko je režirao mućke s plinom? Sarajevogas: Neugodno smo iznenađeni saopćenjem Energoinvesta
Odluka Vlade KS o kupovini dodatnih količina biće iskorištena u slučaju niskih temperatura, kaže Baković

 

 

Sarajevogas je odustao od nabavke dodatnih količina gasa za koje je Vlada KS-a odobrila sredstva. Ovako je glasila jedna od rečenica iz saopćenja Energoinvesta koja je mnogima zvučala kao neka namjerna greška (a nije) i koja je u čudu i sa hiljadu upitnika iznad glave ostavila mnoge.

 

Alternativa

 

Čuj odustali, a danima su dramili da nemaju dovoljno gasa, pa su Toplane morale (da li su) preći na alternativno gorivo, a što je najtragičnije, građanima su utjerali strah u kosti informišući iz sata u sat o dramatičnoj situaciji i sve izglednijem scenariju da će na minus 15 stepeni ostati u hladnim stanovima. I sad kao sistem je stabilan i gasa ima dovoljno?

 

- Sarajevogas nas je obavijestio da mu dodatne količine gasa nisu potrebne, da odustaje od nabavke dodatnih količina, te da ga zadovoljavaju količine gasa koje se redovno isporučuju za potrebe Sarajevogasa, naveli su iz Energoinvesta.

 

Prvi čovjek Sarajevogasa Edis Baković kaže da su neugodno iznenađeni saopćenjem za javnost koje je stiglo iz Energoinvesta, a u kojem je naglašeno da je Sarajevogas odustao od kupovine dodatnih količina gasa na osnovu Odluke Vlade KS. I jučer, kao i svaki dan od 1. januara 2022, u FBiH dolazi ograničena količina od 1,2 miliona kubika gasa, što je nedovoljno da zadovolji potrebe svih potrošača tokom ekstremno niskih temperatura. Odluka Vlade KS o kupovini dodatnih količina gasa je otvorena i biće iskorištena posebno u slučaju dužeg perioda niskih temperatura, jer kada temperature zraka budu značajno ispod nula stepeni, Energoinvest Sarajevogasu ne može osigurati dovoljne količine za podmirenje energetskih potreba KS-a, rekao je Baković.

 

Ko ne razumije?

 

Pozvao je Energoinvest da ovakvim i sličnim saopćenjima ne uznemirava dodatno javnost i istakao da na taj način samo pokazuju da ne razumiju na kojem principu funkcioniše gasni sistem.

 

- Pozivamo ih na saradnju i spremni smo pružiti svaku stručnu pomoć ukoliko im je neophodna, jer bez obzira na to šta na papiru piše, Energoinvest je u poslovima nabavke gasa operativno aktivan manje od godinu, kazao je Baković.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još