CBBiH o disciplinskim postupcima protiv bivšeg službenika

Sudska presuda Sanjinu Sinanoviću potvrđuje da je ugrozio transport novca

Hronika27.01.22, 17:41h

Sudska presuda Sanjinu Sinanoviću potvrđuje da je ugrozio transport novca
Iz Centralne banke BiH ističu da je, kao što je vidljivo iz izreke i dijelova presude, potvrđena i teža povreda službene dužnosti i zakonitost izrečene suspenzije, kao i osnov i razlozi za vođenje disciplinskog postupka čime su opovrgnuti svi navodi Sinanovića o "montiranim disciplinskim postupcima"

 

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) danas je objavila da je, u vezi s disciplinskim postupcima koje je vodila protiv bivšeg službenika Sanjina Sinanovića, potvrđeno da je Sinanović počinio težu povredu službene dužnosti ugrozivši transport novčane pošiljke.

 

Navode da je Sinanović, za vrijeme rada u CBBiH, napravio jednu od najtežih povreda službene dužnosti, koja se ogleda u tome da nije bio prisutan na svom radnom mjestu u momentu kada je trebao izvršiti primopredaju transporta vrijednosti oko 40 miliona KM za koju je bio ovlašten i obavezan poduzeti, a dokumentaciju u vezi s cijelim postupkom prijema transporta potpisao je naknadno, na benzinskoj pumpi u Sarajevu, dakle izvan objekta Centralne banke, bez da je vrijednosnu pošiljku uopšte vidio.

 

Dodaju da je tokom disciplinskog postupka službenik bio suspendovan, a po provedenom disciplinskom postupku, izrečena mu je disciplinska sankcija degradiranja na niže radno mjesto, imajući u vidu veliki rizik od nastavka rada na radnom mjestu ovako visokog rizika.

 

Također, ističu da je, kao što je vidljivo iz izreke i dijelova presude, potvrđena i teža povreda službene dužnosti i zakonitost izrečene suspenzije, kao i osnov i razlozi za vođenje disciplinskog postupka čime su opovrgnuti svi navodi Sinanovića o "montiranim disciplinskim postupcima".

 

- Imajući u vidu da je Sinanović znao da je planiran prijem pošiljke i da je bio upoznat sa svojim obavezama, takvim ponašanjem je načinio tešku povredu službene dužnosti. Zaključeno je da je disciplinska komisija odluku o odgovornosti Sinanovića donijela nakon pravilnog postupka i na osnovu činjenica koje proizilaze iz izvedenih dokaza. Konačno, Sinanoviću je izrečena sankcija u skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH - tvrde iz CBBiH.

 

Nadalje, naglašavaju da osim što je teža povreda službene dužnosti presudom potvrđena, drugostepeni sud je zaključio da je došlo do formalnog propusta prilikom odlučivanja po žalbama dvije suprotstavljene stranke u postupku, koje su tretirane i riješene zasebnim rješenjima. Međutim, navedeno ni na koji način ne umanjuje i ne isključuje odgovornost službenika za počinjenu težu povredu službene dužnosti.

 

- Tužbenim zahtjevom Sinanović nije osporio rješenje o prestanku radnog odnosa, koje je predmet odvojenog sudskog postupka, koji je trenutno u toku pred Sudom BiH. Podsjećamo, Sinanović je ranije izgubio spor vezano za provođenje procedure javnog oglasa za prijem u radni odnos, koju je prijavio kao navodnu korupciju, i nikada nije dobio zvaničan status "zviždača" od strane Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije - saopćeno je iz CBBiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!