VIDEO/ Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u posjeti BiH

Eichhorst: Jedna država, jedan teritorij, jedan narod... Blokiranje državnih institucija je blokada demokratije!

Front26.01.22, 12:02h

Eichhorst: Jedna država, jedan teritorij, jedan narod... Blokiranje državnih institucija je blokada demokratije!
Eichhorst je naglasila da EU i sve njene članice pozivaju na trenutnu deblokadu rada institucija BiH te bezuvjetan povratak koji će omogućiti punu njihovu funkcionalnost

 

 

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH o pitanjima blokade institucije i izmjena Izbornog zakona.

 

Međunarodni posrednici u pregovorima o ovim pitanjima i danas su nakon sastanka kazali da podržavaju jedinstvenu, mirnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, jedna država, jedan teritorij, jedan narod, kazala je Eichhorst.

 

- Parlamentarna skupština BiH je dom demokratije, to je mjesto na kojem se raspravlja o najvažnijim pitanjima građana i gdje je jedino moguće postići napredak i naći rješenja. Stoga je trenutna politička kriza neprihvatljiva za građane BiH i trebala bi biti i za članove bh. parlamenta jer je također neprihvatljiva i za Evropsku uniji i naše partnere - naglasila je Eichhorst.

 

Blokiranje efektivnog rada Parlamentarne skupštine BiH i drugih državnih institucija znači blokadu demokratije, jasno je kazala Eichhorst. Stoga je naglasila da EU i sve njene članice pozivaju na trenutnu deblokadu rada institucija BiH te bezuvjetan povratak koji će omogućiti punu njihovu funkcionalnost.

 

Vjeruju da je dogovor svih političkih subjekata oko ustavnih i izbornih promjena unutar BiH od izuzetne važnosti, ali do te saglasnosti još uvijek se nije došlo iako su međunarodni posrednici, kaže, tu da bi omogućili platformu za razgovore i pružili svoju podršku.

 

- Važno je ukloniti sve diskriminatorne odredbe koje su sadržane u Izbornom zakonu i odredbi koje će unaprijediti integritet ukupnog izbornog procesa uz njihovo usklađivanje sa svim standardima i evropskim i međunarodnim - dodala je Eichhorst.

 

Povjerenje u izborni proces i državne institucije je potkopan veoma ozbiljnim optužbama za prevare, a građani BiH žele učestvovati u izborima kojima mogu vjerovati, a oni vjeruju da će se izbori održati ove godine.

 

Napomenula je da bi se time napravio značajan iskorak na evropskom putu i približavanju BiH Evropskoj uniji što je i poruka koju su međunarodni posrednici i prenijeli članovima Zajedničkog kolegija da se okupe i zajednički rade.

 

- Govorimo o kredibilnom paketu koji će prije svega riješiti pitanja diskriminacije kroz zakonodavstvo, osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa te unaprijediti funakcionalnost institucija. Vrijeme nije na našoj strani i od iznimne je važnosti da dođemo do kompromisa - zaključila je direktorica pri Evropskoj službi vanjskih poslova Angelina Eichhorst.

 

Zajednička posjeta dio je kontinuiranih napora Evropske unije i SAD u BiH, s fokusom na ustavnu i izbornu reformu potrebnu kako bi zemlja napravila odlučujući iskorak na svom putu ka EU, eliminirala diskriminaciju i ojačala demokratska građanska prava.

 

Tokom posjete planirano je da se međunarodni dužnosti još sastanu sa članovima Interresorne radne grupe, predstavnicima civilnog društva, kao i s liderima političkih stranaka u BiH, a pregovori bi trebali nakon današnjih u Sarajevu biti nastavljeni u Neumu u narednim danima.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 112

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još