Aplikacija prikupila više od 480 miliona izvještaja

Virus se mijenja: 20 simptoma omikrona – dva su najčešća

Lifestyle26.01.22, 10:07h

Virus se mijenja: 20 simptoma omikrona – dva su najčešća
Spektor kaže da simptomi Omikrona danas variraju od curenja iz nosa do "moždane magle" i bola u očima, a upozorava da iako se virus osjeća "kao prehlada za mnoge od nas, ipak može da izazove dugotrajne simptome koji ometaju svakodnevni život, posebno za ljude koji nisu vakcinisani ili su imunokompromitovani“

 

 

Groznica i gubitak mirisa i ukusa odavno nisu među najčešćim simptomima kovida, a aplikacija ZOE Covid izdvaja 20 najčešćih kad je u pitanju omikron soj.

 

Aplikacija prikuplja informacije o simptomima ove bolesti još od marta 2020. i dosad je prikupila više od 480 miliona izvještaja, piše Daily record.

 

„Simptomi slični prehladi postali su češći kod Delta varijante i Omikron je nastavio taj trend“, napisao je profesor Tim Spektor, epidemiolog i jedan od kreatora aplikacije na blogu za ljekare opšte prakse.

 

Spektor kaže da simptomi Omikrona danas variraju od curenja iz nosa do "moždane magle" i bola u očima, a upozorava da iako se virus osjeća "kao prehlada za mnoge od nas, ipak može da izazove dugotrajne simptome koji ometaju svakodnevni život, posebno za ljude koji nisu vakcinisani ili su imunokompromitovani“.

 

Kao najčešća dva simptoma pominju se curenje iz nosa i prehlada, ali profesor skreće pažnju na ukupno njih 20 koji se ponavljaju:

 

Curenje iz nosa

 

Glavobolja

 

Umor

 

Kijavica

 

Upaljeno grlo

 

Uporni kašalj

 

Promukao glas

 

"Ostalo"

 

Jeza ili drhtavica

 

Groznica

 

Vrtoglavica/slabost

 

"Magla mozga"

 

Promijenjen miris

 

Bol u očima

 

Neobični bolovi u mišićima

 

Gubitak apetita

 

Gubitak mirisa

 

Bol u grudima

 

Otečene žlijezde

 

Depresivno raspoloženje

 

 

(Nova.rs, DEPO PORTAL/Photo by cottonbro from Pexels/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još