inicijativa italijanskog novinara

Šezdesetak minuta leta: Najavljeno otvaranje direktne aviolinije od Sarajeva do prekrasne italijanske luke

Biznis Klub25.01.22, 21:19h

Šezdesetak minuta leta: Najavljeno otvaranje direktne aviolinije od Sarajeva do prekrasne italijanske luke
Inicijativu je pokrenuo italijanski novinar Franco Giuliano i njegove fondacije L'isola che non c'é - Ostrvo koje ne postoji, koji je bio u BiH i Sarajevu za vrijeme rata i izvještavao sa ovih prostora, tako da je posebno emotivno vezan za naš grad

 

 

 

 

Divna vijest stiže nam od naših prijatelja iz Italije. Najavili su otvaranje direktne avionske linije Bari – Sarajevo.


Oko šezdeset minuta leta povezalo bi naše Sarajevo sa prekrasnim lučkim gradom Barijem, približilo njihove historijske, kulturne i prirodne ljepote i znamenitosti, spojilo privrednike, umjetnike, studente... a pogotovo zbližilo naše građane, objavljeno je na zvaničnoj stranici Grada Sarajevo.


- Ova inicijativa je potvrda vrijednosti Sarajeva, ali i prilika za još snažnije turističke i poslovne veze sa italijanskim gradovima, ovaj put sa Barijem, važnim privrednim, turističkim i univerzitetskim centrom južne Italije - istakla je gradonačelnica Benjamina Karić na danas održanom online Okruglom stolu, kojem su prisustvovali predstavnici političkog, privrednog, turističkog, univerzitetskog života dvaju gradova, regija i država.

 

okrugli-sto-aviolinija-bari-sarajevo

 
Partneri iz Barija, centraitalijanske južne regije Apulije, u svojim obraćanjima iskazali su spremnost da i na ovaj način uspostave direktan "most" bliže saradnje i komunikacije sa zapadnim Balkanom i njegovim institucijama.


Jelica Grujić u ime Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naglasila da će avionska linija Bari – Sarajevo biti korisna za turizam, poslovanje i jačanje veza.


- S obzirom da proširujemo naše kapacitete, možemo povećati obim avio saobraćaja i tako realizovati i ovaj važan projekat za Aerodrom, Sarajevo i BiH - kazao je direktor Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, Alan Bajić.


Okruglom stolu prisustvovali su i ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović i ambasador R Italije u BiH Marco di Ruzza.


Inače, inicijativu je pokrenuo italijanski novinar Franco Giuliano i njegove fondacije L'isola che non c'é - Ostrvo koje ne postoji, koji je bio u BiH i Sarajevu za vrijeme rata i izvještavao sa ovih prostora, tako da je posebno emotivno vezan za naš grad.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još