Traže da im se dostavi agenda

Naša stranka dobila poziv za sastanak u Neumu: Pregovarat ćemo o Izbornom zakonu pod jednim uslovom

Front25.01.22, 19:20h

Naša stranka dobila poziv za sastanak u Neumu: Pregovarat ćemo o Izbornom zakonu pod jednim uslovom
Ne želimo biti demokratski dekor niti stvarati privid parlamentarizma ako će se raspravljati samo o onome što imaju predložiti SDA i HDZ te davati njihovim prijedlozima na težini te legitimirati stvari koje ocjenjujemo kao cementiranje BiH u podjelama, saopćeno je iz Naše stranke

 

 

 

Evropska zvaničnica Angelina Eichhorst i američki diplomata Matthew Palmer u četvrtak i petak će u Neumu organizovati sastanak na kojem će s političkim zvaničnicima iz Bosne i Hercegovine razgovarati o izmjenama Izbornog zakona. Poziv na učešće u sastanku dobila je i Naša stranka. Iz Naše stranke kažu da njihovo učešće zavisi od same agende sastanka koja im nije poslana.

 

„Poziv smo dobili, međutim ne želimo ići naslijepo. Tražimo da nam se dostavi agenda sastanka, ali i da su u njoj jasno precizira vrijeme za prezentaciju ustavnih promjena koje smo predložili i koje su ušle u parlamentarnu proceduru. Bez toga ne vidimo svrhu našeg odlaska na sastanak. Ne želimo biti demokratski dekor niti stvarati privid parlamentarizma ako će se raspravljati samo o onome što imaju predložiti SDA i HDZ te davati njihovim prijedlozima na težini te legitimirati stvari koje ocjenjujemo kao cementiranje BiH u podjelama.

 

Podsjećamo, naši prijedlozi ustavnih promjena podrazumijevaju potpunu implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Pilav, Sejdić/Finci, Zornić, Šlaku i Pudarić. Također, zadržavaju se svi mehanizmi zaštite koje entiteti i konstitutivni narodi trenutno uživaju.

 

Zalažemo se za uvođenje jednog predsjednika sa simboličnim ovlastima, koji se posredno bira u Parlamentarnoj skupštini, te prebacivanje zaštite vitalnih interesa iz Doma naroda u jednodomni parlament.

 

Time bismo ključno mjesto političkih prijepora u predizborno vrijeme, dakle pitanje izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, u potpunosti neutralizirali i političku raspravu i kampanje konačno usmjerili ka rješavanju životnih problema građana koji se sve više gomilaju i sve su teže prilike za njihovo rješavanje.“

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!