VIDEO/ Nove preporuke Kriznog štaba FBiH

Čerkez: Skraćeno vrijeme izolacije, potpuno vakcinisane osobe nakon kontakta ne idu u izolaciju

Hronika25.01.22, 15:11h

Čerkez: Skraćeno vrijeme izolacije, potpuno vakcinisane osobe nakon kontakta ne idu u izolaciju
Osim ove odluke, naveo je Čerkez, Krizni štab je preporučio da se forsira antigensko testiranje gdje god je to moguće, kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sustav i izbjegla nervoza zbog čekanja na rezultate testiranja

 

 

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH na današnjoj sjednici je donio preporuke koje se odnose na smanjenje broja dana izolacije i samoizolacije, potvrdio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH.

 

"Mi smo slijedeći preporuke Evropskog centra uveli i kod nas skraćenje izolacije i samoizolacije. To znači da ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a imate kompletan vakcinalni status, nećete ići u samoizolaciju do trenutka eventualne pojave simptoma, kada ćete se javiti ljekaru, a dotad ćete nositi masku i ponašati se odgovorno. Ako nemate kompletan vakcinalni status, samoizolacija će trajati deset dana. Sve osobe za koje se utvrdi da su pozitivne na testu, ako nisu kompletno vakcinisane, bit će deset dana u izolaciji s tim da će moći izaći sedmi dan pod uvjetom da imaju negativan test. Potpuno vakcinisane osobe će biti sedam dana u izolaciji i takođe mogu dva dana ranije raditi test i ako je test negativan, peti dan mogu izaći", pojasnio je Čerkez za BHRT.

 

On je podsjetio da je riječ o pravilima koja se već primjenjuju u većini evropskih zemalja.

 

Osim ove odluke, naveo je Čerkez, Krizni štab je preporučio da se forsira antigensko testiranje gdje god je to moguće, kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sustav i izbjegla nervoza zbog čekanja na rezultate testiranja.

 

"Svjesni smo da su mnogi pacijenti nezadovoljni, dugo se čeka, ali u ovakvim ekstremnim situacijama imate desetine tisuća poziva dnevno i jako je teško odgovoriti svima. Treba strpljenja i što je najvažnije, odgovorno se ponašati", rekao je Čerkez.

 

On je naglasio da to ne isključuje PCR testiranja, posebno kod težih slučajeva i hroničnih bolesnika.

 

"Ne isključujemo PCR testiranje, posebno kod ljudi koji idu prema bolničkom sektoru, gdje ljekari utvrde potrebu PCR testiranja ili kod hroničnih bolesnika. Prerano se u javnosti stvorio utisak da je ovo jednostavan virus i da neće biti problema", rekao je Čerkez.

 

U protekloj sedmici preminulo je 135 osoba, a osobe koje nisu potpuno vakcinisani su u visokom riziku obolijevanja.

 

Čerkez je rekao da je ovih dana trebalo da bude održan sastanak o kovid potvrdama, ali je odgođen zbog bolesti ministrice.

 

"Naš stav je isti od proljeća prošle godine - raditi u korist stanovnika Bosne i Hercegovine, ne politizirati i izaći u susret svakom stanovniku, odnosno da se omogući izdavanje potvrda na državnom nivou jer je to jedini način da budu priznate", rekao je Čerkez.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još