Izjava u fokusu/ Slavoj Žižek za 'Večernji list'

'Reći ću nešto što se neće svidjeti nekima u Sarajevu... Šta će se desiti s bošnjačkom državom, koliko će se radikalizirati?'

Front24.01.22, 11:47h

'Reći ću nešto što se neće svidjeti nekima u Sarajevu... Šta će se desiti s bošnjačkom državom, koliko će se radikalizirati?'
Sigurno znate za izreku mirna Bosna? To znači, mi se svađamo, pa prekinemo svađu, vi uzmete pola, ja uzmem pola. Pa mirna Bosna! Ta metafora sad opet dobiva na aktualnosti. Ali, ne! Poslije takve diobe neće biti mirna Bosna, rekao je poznati slovenski filozof

 

 

Slovenski filozof Slavoj Žižek u intervjuu za Večernji list kazao je, između ostalog, da ukoliko bi došlo do diobe Bosne i Hercegovine kako ga "manje brine Hercegovina, više Republika Srpska zbog ruske ekspanzije i, s druge strane, što će se desiti s bošnjačkom državom, koliko će se radikalizirati".

 

Žižek je ocijenio kako su Milorad Dodik, tj. Republika Srpska i Aleksandar Vučić “nova osovina iza koje stoji plan konačnog raspada Jugoslavije”.

 

“Ja sam protiv toga, brinu me umjetne granice. Recimo, neka Srbi imaju Republiku Srpsku, neka Hrvatska dobije Hercegovinu, a sad ću kazati nešto što se možda nekima u Sarajevu neće svidjeti – onda imamo malu autonomnu bošnjačku državu koja u Europi može postati otok malo radikalnijeg islamizma”, naveo je Žižek.

 

No, ističe i kako, ukoliko dođe do bilo kakvih dioba, BiH ne bi bila mirna…

 

“Slušajte, srpski su mi prijatelji kazali da već, jer Putinova Rusija provodi ekspanziju, specijalne ruske dobrovoljačke jedinice treniraju u Republici Srpskoj. Znači, postoji snažna vojnička, čak odbrambena ruska prisutnost u Republici Srpskoj. Sigurno znate za izreku mirna Bosna? To znači, mi se svađamo, pa prekinemo svađu, vi uzmete pola, ja uzmem pola. Pa mirna Bosna! Ta metafora sad opet dobiva na aktualnosti. Ali, ne! Poslije takve diobe neće biti mirna Bosna. Manje me brine Hercegovina, više Republika Srpska zbog ruske ekspanzije i, s druge strane, što će se desiti s bošnjačkom državom, koliko će se radikalizirati”, kazao je slovenski filozof za Večernji list.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 232

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još