sa godišnje press konferencije nip-a

Konaković: Politički život ne može i ne smije stati zbog neriješenih problema!

Front21.01.22, 13:38h

Konaković: Politički život ne može i ne smije stati zbog neriješenih problema!
- Opredijeljeni smo za institucionalno jačanje Izbornog procesa u kontekstu njegove transparentnosti i sprječavanja izbornih prevara. Mi smo za nastavak razgovora o ustavnoj i izbornoj reformi sa akterima koji ne ruše ustavni poredak ove zemlje, i pregovora koji vode ka deblokadi institucija - istakao je Konaković

 

 

 

Predsjednik Naroda i Pravde (NiP) Elmedin Konaković ocijenio je da je pitanje deblokade institucija u Bosni i Hercegovini najvažnije, ali da politički život ne može i ne smije stati zbog činjenice da postoji mnogo neriješenih problema, među kojima je i pitanje izmjene Izbornog Zakona BiH.

 

Konaković je na godišnjoj pres-konferenciji te stranke istakao da su u potpunosti odbili koncept etničke podjele zemlje na tri entiteta i učešće u bilo kakvoj vrsti razgovora o toj temi.

 

Govoreći o izboru članova Predsjedništva BiH, kazao je da je prijedlog Naroda i Pravde uvođenje četvrtog člana Predsjedništva BiH iz reda ostalih građana, kao i da se sva četiri člana Predsjedništva BiH biraju glasovima sa prostora cijele BiH kao jedinstvene izborne jedinice.

 

- Opredijeljeni smo za institucionalno jačanje Izbornog procesa u kontekstu njegove transparentnosti i sprječavanja izbornih prevara. Mi smo za nastavak razgovora o ustavnoj i izbornoj reformi sa akterima koji ne ruše ustavni poredak ove zemlje, i pregovora koji vode ka deblokadi institucija - istakao je Konaković.

 

Kazao je da od međunarodne zajednice traže pravedniji i odlučniji pristup u moderiranju razgovora.

 

- Mi smo za uvođenje i jačanje građanske komponente (Ostalih) u izvršnoj predstavničkoj vlasti Federacije BiH kroz omogućavanje biranja predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH iz reda konstitutivnih naroda i ostalih. Također smo za izjednačavanje prava i nadležnosti kluba Ostalih u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH s pravima i nadležnostima klubova konstitutivnih naroda - naveo je predsjednik NiP-a.

 

Naglašava da je ta stranka za preciziranje zakonodavne uloge Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a da Dom naroda ima isključive nadležnosti nad zaštitom vitalnih interesa naroda i ostalih.

 

Konaković podvlači da su za onemogućavanje blokade rada institucija Federacije BiH kroz definiranje rokova za predlaganje kandidata za funkcije predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, definiranje rokova za imenovanje premijera i ministara u Vladi FBiH, kao i za imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije BiH, te definiranje mehanizma prevencije blokada.

 

- Ukazivali smo i konstantno podvlačimo crvenu liniju kada je u pitanju državna imovina. BiH ima odlučujuću ulogu u rješavanju pitanja ne raspodjele, nego upotrebe državne i druge imovine, a imovina ostaje u isključivom vlasništvu Bosne i Hercegovine i ona je njen jedini titular - naglasio je Konaković.

 

Dodao je da se državna imovina države može dati isključivo na upravljanje i korištenje nižim nivoima vlasti kroz donošenje državnog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH kojim će se definirati njeno korištenje, upravljanje, kao i pitanje restitucije i denacionalizacije.

 

Kako je rekao Konaković, NiP je uvijek transparentno iznosio stavove oko strateških pitanja za Bosnu i Hercegovinu te da ne prave dogovore o budućnosti zemlje iza zatvorenih vrata.

 

- Zagovarali smo stav produženja mandata OHR-a i pojačanog korištenja njegovih ovlasti. Pozdravili smo donošenje izmjena Krivičnog zakona BiH bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka u kontekstu zabrane negiranja genocida i ratnih zločina, te pozivali nadležne institucije na njegovu dosljednu implementaciju - kazao je.

 

Naglasio je da zagovaraju uklanjanje sistemske diskriminacije prisutne u ustavnom uređenju BiH, potvrđene obvezujućim presudama Evropskog suda za ljudska prava, kao i precizno određivanje prava koja se štite institutom vitalnog interesa naroda u zakonodavnim tijelima svih nivoa vlasti te institucionalno onemogućavanje blokade državnih institucija.

 

- Dakle, nismo protiv zaštite vitalnih nacionalnih interesa, ali jesmo protiv blokada države - istakao je.

 

Konaković je dodao da su opredijeljeni za jačanje građanskog karaktera društva i demokratske države po uzoru na dobre prakse uređenih demokratija, te da proces ustavnih promjena mora biti institucionalan i transparentan.

 

Govoreći o entitetu Republika Srpska, Konaković je kazao da im je ta administrativna jedinica u oštrom fokusu.

 

- Uspjeli smo podržati nekoliko značajnih projekata, a u proceduri je i zakon za podršku povratnicima u RS koji će omogućiti značajniji finansijski i projektni doprinos opstanku i razvoju povratnika. U budžetu KS u ovoj godini predviđena su značajna sredstva za podršku poratnicima, više od pet miliona KM – kazao je Konaković.

 

Tvrdi da su politički prisutni u RS te da su svoje organizacije uspostavili u Janji, Višegradu, Zvorniku, Prijedoru, Srebrenici, Bratuncu...

 

- Posebnu pažnju posvećujemo Brčko distriktu. U stalnom smo kontaktu i posjetama, naše strukture iz Brčkog uključujemo u sva tijela rada i odlučivanja, a organizovali smo niz aktivnosti koje naglašavaju značaj Brčko distrikta za BiH, posebno u aktualnom trenutku. U Brčko distriktu ćemo i u narednom periodu biti sve prisutniji - dodao je Konaković.

 

Kazao je da su viziju Bosne i Hercegovine i planove za budućnost detaljno naveli u kongresnim dokumentima.

 

Posebno se osvrnuo na Političku akademiju Naroda i Pravde koju je pohađalo oko 140 mladih s područja cijele BiH i koja je iznjedrila desetine mladih budućih lidera.

 

Kada je razvoj stranke u pitanju, Konaković je kazao da je iza nas vrlo dinamična 2021. godina.

 

- Formirali smo 20 novih općinskih i gradskih organizacija, uspješno smo završili unutarstranačke izbore, održali Prvi kongres Naroda i Pravde te osnovali Političku akademiju i izveli prvu generaciju polaznika - zaključio je Konaković.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još