Drugi dan posjete

Power u Predsjedništvu BiH, povlačenje iz državnih institucija prijeti stabilnosti

Front21.01.22, 10:06h

Power u Predsjedništvu BiH, povlačenje iz državnih institucija prijeti stabilnosti
Na događaju koji se održava u restoranu Vidikovac na Trebeviću, administratorici Power će se pridružiti ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo, ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić i predstavnik TripAdvisor-a

 

 

Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power danas će održati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH. Kako je jučer najavila, razgovarat će o trenutnom političkom ćorsokaku u kome se zemlja nalazi.

 

"Jasno je da prijetnje povlačenjem iz institucija na državnom nivou prijete stabilnosti koja je postignuta prije 26. godina potpisivanjem Dejtonskog sporazuma”, rekla je Power u prvom obraćanju novinarima u Sarajevu.

 

Prijetnje povlačenjem nemaju nikakvog ekonomskog ni političkog smisla.

 

“Želimo razgovarati kako SAD mogu pomoći aspiracijama svih ljudi u BIH. To bi trebao biti fokus Institucija BiH. Kako razviti ekonomiju, kako otvarati nova radna mjesta, kako se boriti sa pandemijom koja ponovo raste i u ovoj zemlji, kao i u mojoj”, rekla je Power te dodala da će teme razgovra biti i korupcija, što je, kako kaže, orgomna prepreka čemu teže građani BiH, a to je ekonomski dignitet i prosperitet.

 

Power će nakon sastanka u Predsjedništvu BiH otići na Trebević gdje će predstaviti inicijativu za unaprijeđenje BiH na međunarodnom turističkom tržištu te podršku USAID Projekta razvoja održivog turizma u BiH na tom putu.  

 

Na događaju koji se održava u restoranu Vidikovac na Trebeviću, administratorici Power će se pridružiti ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo, ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić i predstavnik TripAdvisor-a.  

 

U sklopu događaja bit će pokrenuta TripAdvisor kampanja koju finansira Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a implementira Privredna komora FBiH uz podršku USAID Turizam projekta, s ciljem podizanja turističke atraktivnosti Bosne i Hercegovine na prioritetnim tržištima poput Austrije, Njemačke, Turske, Srbije, Hrvatske te državama Perzijskog zaljeva.

 

Druge inicijative koje će biti predstavljene uključuju Svjetsko prvenstvo u raftingu 2022 koje se uz podršku Vlade RS održava ovog maja u Banja Luci, potom aktivnosti za razvoj i promociju Vinske ceste Hercegovina te unaprijeđenje brenda BiH i povećanje broja aviolinija u zemlji.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još