U vojnoj bazi u Butmiru

Komandnu dužnost EUFOR-a u BiH preuzeo general Anton Wessely: Bio sam ovdje prije 26 godina i znam šta znače poteškoće sigurnosne prirode

Hronika20.01.22, 14:04h

Komandnu dužnost EUFOR-a u BiH preuzeo general Anton Wessely: Bio sam ovdje prije 26 godina i znam šta znače poteškoće sigurnosne prirode
Novoimenovani komandant Anton Wessely je kazao da će se u svom radu posvetiti nadogradnji uspjeha koji su postigli vojnici EUFOR-a te da će nastaviti podržavati aktivnosti i dodatne obuke koje bi uključile i predstavnike sigurnosnih institucija

 

 

Austrijski general Anton Wessely danas je u vojnoj bazi u Butmiru preuzeo komandnu dužnost EUFOR-om u BiH od generalmajora Alexandera Platzera.

 

Platzer je tom prilikom kazao da se u svom mandatu fokusirao na održavanje mira i stabilnosti, kao i na poboljšanje spremnosti da odgovore na bilo koje situacije, Također, pokušavao je, kako je kazao, održati vidljivost EUFOR-a širom zemlje.

 

Zahvalio je vojnicima i kolegama koji su radili na predanosti misiji, ističući da dolaze iz 19 zemalja te da obavljaju izvanredan posao.

 

Kao najbitnije momente tokom obavljanja dužnosti komandanta EUFOR-a, izdvojio je između ostalog vježbu 'Brzi odgovor 21' te donaciju Evropske unije od 10 miliona eura za deminerski bataljon Oružanih snaga BiH.

 

Novoimenovani komandant Anton Wessely je kazao da će se u svom radu posvetiti nadogradnji uspjeha koji su postigli vojnici EUFOR-a te da će nastaviti podržavati aktivnosti i dodatne obuke koje bi uključile i predstavnike sigurnosnih institucija.

 

- Ključna stvar koju ćemo se truditi da postignemo je mjerljiv napredak za sve ljude u BiH i to ćemo raditi kroz saradnju s vlastima i sigurnosnim institucijama, ali i predstavnicima međunarodne zajednice - dodao je general Wessely.

 

Operativni komandant EUFOR-ovih operacija general Brice Houdet je nakon primopredaje dužnosti, na upit novinara da prokomentira situaciji u BiH, kazao da trenutne poteškoće imaju političku, a ne sigurnosnu prirodu.

 

- Bio sam ovdje prije 26 godina i znam šta znače poteškoće sigurnosne prirode. To nije slučaj danas - istakao je Houdet.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!