Objavljeni detalji odluke

Sud iznio ključni adut ministra za deportaciju Đokovića iz Australije: Kobno Novakovo priznanje

Sport20.01.22, 10:57h

Sud iznio ključni adut ministra za deportaciju Đokovića iz Australije: Kobno Novakovo priznanje
Kobno je bilo što je Novak otišao na intervju sa Ekipom, znajući da ima pozitivan test na koronu – u Australiji je to ministar Hok protumačio kao neodgovorno ponašanje ugledne zvijezde koja može podstaći slično raspoloženje i u zemlji

 

 

Federalni sud Australije objavio je sve detalje presude Novaku Đokoviću - ispostavilo se da je kobno bilo pojavljivanje u javnosti poslije pozitivnog testa.

 

Ministar Aleks Hok, koji je deportovao Novaka poslije pobjede Đokovića na sudu, naveo je razloge za koje je smatrao da su odmjereni u korist javnog interesa koji služi ukidanju vize.

 

Kobno je bilo što je Novak otišao na intervju sa Ekipom, znajući da ima pozitivan test na koronu – u Australiji je to ministar Hok protumačio kao neodgovorno ponašanje ugledne zvijezde koja može podstaći slično raspoloženje i u zemlji.

 

"23. Takođe sam uzeo u obzir činjenicu da postoje dokazi koji sugerišu da je gospodin Đoković u prošlosti pokazao očigledno zanemarivanje potrebe za izolacijom nakon što je dobio pozitivan rezultat testa na koronavirus. Dana 18. decembra 2021. gospodin Đoković je svjesno prisustvovao intervjuu I fotografisanju sa Ekipom. On navodi da je obezbijedio da se distancira i da je nosio masku, ali da nije nosio masku dok je fotografisan. Gospodin Đoković je javno priznao da je prisustvovanje ovom intervjuu bila „greška u procjeni“ i da je trebalo da odloži ovu obavezu, s obzirom da je prethodno 17. decembra 2021. dobio pozitivan rezultat.

 

24. S obzirom na visok status g. Đokovića i njegovu poziciju kao uzora u sportskoj i široj zajednici, njegovo stalno prisustvo u Australiji može podstaći slično zanemarivanje predostrožnosti nakon prijema pozitivnog testa na covid-19 u Australiji. Konkretno, njegovo ponašanje može podstaći ili uticati na druge da oponašaju njegovo prethodno ponašanje i ne poštuju odgovarajuće mjere javnog zdravlja nakon pozitivnog rezultata testa na covid-19, što bi samo po sebi moglo dovesti do prenošenja bolesti i ozbiljnog rizika po njihovo zdravlje i zdravlje drugih. Smatram da je ovo dodatni faktor koji doprinosi mogućem riziku po zdravlje australijske zajednice.

 

25. Shodno tome, smatram da prisustvo g. Đokovića u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje australijske zajednice. Tako smatram da njegovo prisustvo u Australiji može biti kontraproduktivno u odnosu na napore drugih u Australiji da se vakcinišu, što može predstavljati rizik po zdravlje australijske zajednice", prenosi sudija Alsop riječi Đokovića.

 

Dalje, Alsop je naveo neke stavke odluke.

 

"59. Pogodno je dati neka zapažanja o nalazima i rasuđivanju u D[17]–[25]. Prvo, važan dio rezonovanja bio je zaključak ministra da je gospodin Đoković osoba visokog profila sa pozicijom uzora u sportskoj i široj zajednici. Ovi opisi se pojavljuju u različitim paragrafima, ali se može smatrati da prožimaju ovaj dio odluke.

 

60. Drugo, ministar je na više mjesta koristeći slične riječi utvrdio da ne samo da je g. Đoković nevakcinisan, već da je javno i široko poznato da se protivi vakcinaciji.

 

61. Treće, ministar je utvrdio da bi prisustvo gospodina Đokovića u Australiji moglo da podstakne raspoloženje protiv vakcinacije.

 

62. Četvrto, a vezano za treću tačku, neki od materijala u prilozima pominju grupe protiv vakcinacije koje su učestvovale ili su možda učestvovale u građanskim nemirima. Takve grupe su bile relevantne, kao što će se vidjeti u nastavku, posebno u vezi sa „dobrim redom“ u članu 116(1)(e)(i). Važno je, međutim, prepoznati da se u odnosu na zdravstvenu situaciju, D[17], D[18], D[22], D[24] i D[25] mogu posmatrati kao usmjereni na ljude koji jednostavno oklijevaju ili su kolebljivi, sumnjaju u potrebu ili poželjnost vakcinacije. Ministrovi razlozi ovdje nisu bili usmjereni samo na osobe sa ukorijenjenim pogledom koji mogu da učestvuju u aktima građanskih nemira ili nereda."

 

(Nova.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!