Nakon što je priznao grešku

IGK: Greifov izvještaj neće promijeniti percepciju njega kao negatora genocida

Front20.01.22, 09:08h

IGK: Greifov izvještaj neće promijeniti percepciju njega kao negatora genocida
IGK smatra da Greifov novi izvještaj neće promijeniti percepciju njega kao negatora genocida u Srebrenici sve dok se on ne izvini žrtvama genocida, potpuno puvuče revizionistički izvještaj i povuče se iz tzv. komisije

 

 

 

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) saopćio je da je izraelski historičar Gideon Greif, optužen za poricanje genocida, najavio da će revidirati kontroverzni izvještaj o ratnim zločinima te ocjenjuje da ova njegova najava dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Njemačka, zbog njegovog rada u ime entiteta RS, ukinula nagradu za istraživanje holokausta.

 

U saopćenju za javnost iz IGK-a podsjećaju na otvoreno pismo koje su poslali njemačkom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeier, u kojem su istakli kako negator genocida u Srebrenici Gideon Greif, koji predvodi tzv “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992 do 1995.” koju je formirala vlada entiteta RS i koja ga plaća za kampanju negiranja genocida u Srebrenici, zaslužuje osudu, a ne orden za posebne zasluge. 

 

Poslije snažne kampanje, kako se navodi u saopćenju, IGK je pozdravio odluku Ureda njemačkog predsjednika o povlačenju odlikovanja za Greifa.

 

Kako dalje podsjeća IGK, Greifov izvještaj tvrdi da je broj od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici netačan.

 

- Sadašnje povlačenje lažnog broja žrtava genocida je posljedica snažne kampanje mnogobrojnih prijatelja istine i pravde o genocidu u Srebrenici širom svijeta, te mnogobrojnih, respektabilnih naučno istraživačkih organizacija i istaknutih pojedinaca koji su se suprostavili Greifovom revizionističkom izvještaju, što je ozbiljno narušilo njegovu reputaciju ali i reputaciji svih članova tzv. - podvlači IGK.

 

IGK smatra da Greifov novi izvještaj neće promijeniti percepciju njega kao negatora genocida u Srebrenici sve dok se on ne izvini žrtvama genocida, potpuno puvuče revizionistički izvještaj i povuče se iz tzv. komisije.

 

IGK konstatuje da se ovim, kako navode, ne mijenja ni revizionistički, antihistorijski i anticivilizacijski karakter takozvane komisije čiji cilj ostaje pokušaj revizije sudskih, historijskih i naučno istraživačkih činjenica o genocidu u Srebrenici u ime promjene karaktera agresije na državu BiH, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!